Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Socha svobody / foto: Shutterstock

Nejvyšší sochy na pěti kontinentech

Honosné sochy se stavěly faraonům, králům, císařům, hrdinům i tyranům. Na žebříčku nejvyšších soch světa kralují Buddhové. Jen v první desítce zabírají pět míst. V tomto ohledu tak Buddha překonal i Ježíše Krista

Buddha v Jarním chrámu

Naše putování za sochami začneme v Asii, konkrétně v Číně. Zde najdeme nejvyšší sochu světa, ta se nachází v provincii Che-nan. Socha dostala název Buddha v Jarním chrámu, tyčí se do výše 153 metrů a dokončena byla v roce 2002. Pojmenování sochy má být odvozeno od blízkého horkého pramene Tianrui, jehož voda tryská o teplotě přes 60 °C. Odedávna jsou známé léčivé účinky tohoto pramene, čímž je proslulý i za hranicemi Číny. Vraťme se nyní k soše Buddhy. Ta stojí na 25 metrů vysokém podstavci a zároveň na kopci, který je upraven takovým způsobem, že vlastně tvoří druhý podstavec. Kdybychom tedy do celkové výšky započítali i upravený kopec, měřila by socha 208 metrů.

 

magazin.cz

 

300 let ruského námořnictva

Z Asie se přesuneme do Evropy. V Rusku byla v roce 1997 dokončena socha s názvem 300 let ruského námořnictva. Jedná se vlastně o sousoší znázorňující slavného cara Petra Velikého (1672–1725), který stojí na korábu. Car jakoby symbolicky střeží Moskvu. Sousoší tyčící se do výšky 96 metrů je ale nenáviděno místními obyvateli. Jak sami tvrdí, je to nejošklivější socha na světě. Další zajímavostí je i fakt, že Petr Veliký neměl Moskvu zrovna v lásce, oblíbil si Petrohrad. Autorem sousoší je ruský kontroverzní výtvarník jménem Zurab Cereteli. V současné době se mluví o tom, že by mělo být sousoší přesunuto na jiné místo. Kam, to zatím není jisté.

 

magazin.cz

 

Africká renesance

Jak už název sochy napovídá, následujícím kontinentem je Afrika. V Senegalu stojí od roku 2010 měděná socha vysoká 49 metrů, která znázorňuje muže v rozmachu, ženu a dítě. Všechny osoby hledí směrem k Atlantskému oceánu. Socha vyvolala svého času v Senegalu poprask. K jejímu slavnostnímu odhalení na kopci na předměstí Dakaru došlo v dubnu roku 2010 při příležitosti oslav výročí senegalské nezávislosti. Autorem návrhu byl Abdonlaye Wade, současně i prezident Senegalu. Socha podle něj měla vyjadřovat vůli afrického lidu vzít svůj osud do vlastních rukou. Na stavbě se podílela i severokorejská firma Mansudae Art Studio. Perličkou je sena sochy, která dosáhla 27 000 000 dolarů. Není divu, že se proti tomu zvedla vlna kritiky. Mnoha lidem se například nelíbilo, že Senegal zbytečně utrácel zrovna v době, kdy se zmítal ve finančních problémech.

 

magazin.cz

 

Virgen de la Paz

Míříme do Jižní Ameriky do Venezuely za sochou Panny Míru vysoké 46,7 metru. Od roku 1983 se tyčí kolosální socha připomínající Pannu Marii kousek jihozápadním směrem do města Trujillo. Panna Míru je zhotovena z betonu, její hmotnost přesahuje 1200 tun. Pod sochou se podepsal její autor, architekt Manuel de la Fuente (1932–2010). Na její tvorbě se však podílel i inženýr Rosendo Camargo, oba ji pak spolu vyrobili za pouhých 18 měsíců. Panna Míru svírá v pravé dlani bílou holubici, což je symbolem touhy po míru na celém světě. Náklady spojené s tvorbou sochy a jejím vztyčením překročily 9 000 000 venezuelských bolívarů. Uvnitř sochy se nachází schodiště, turisté se tak mohou podívat na svět očima Panny Míru.

 

magazin.cz

 

Socha Svobody

Sochu Svobody zná snad každý. Stojí ve Spojených státech amerických v Severní Americe. Socha Svobody, to je asi to první, co uvidíte, když připlouváte do New Yorku, na ostrůvek Liberty Island. Socha měří 46 metrů, a je tak nejvyšší sochou v Severní Americe. Z jejího úpatí si můžete užít jeden z nejkouzelnějších pohledů na New York. Slavnostně byla odhalena dne 28. října 1886. Socha je vyrobena z 300 měděných odlitků. Autorem návrhu je slavný francouzský architekt Gustave Eiffel (1832–1923). V levé ruce svírá postava desky, které představují Deklaraci nezávislosti USA. To si můžete ověřit podle vyraženého data – 4. července 1776. Socha je vysoká 46 metrů, kdybychom však připočítali i podstavec, dostali bychom se na 93 metrů. Pokud do sochy vejdete, můžete se vyšplhat až ke koruně, kam vede celkem 354 schodů.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!