Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Romantický zámek Chenonceau

Chenonceau ve Francii má své kouzlo a zajímavou historii. Je druhým nejnavštěvovanějším zámkem v celé Francii. Také se mu říká „zámek, který postavili ženy“, či „zámek šesti žen“.

Chenonceau je vodní zámek postavený v renesančním stylu. Nachází se poblíž soutoku řek Cher a Loira v malé obci s názvem Chenonceaux. Zámek je od hlavního města Paříže vzdálen zhruba 240 kilometrů jihozápadním směrem.

Chenonceau patří k šedesáti slavným zámkům na Loiře. Je skutečným klenotem mezi francouzskými architektonickými památkami. Za rok tento zámek navštíví takřka milion lidí. Tak se svou návštěvností zámek Chenonceau řadí na druhou příčku, hned za slavný zámek ve Versailles.

magazin.cz

 

Často se Chenonceau označuje jako nejromantičtější zámek ve Francii. Stavba má čtvercový půdorys, v každém nároží je umístěna okrouhlá věž. Na místě dnešního zámku se ještě před jeho vznikem nacházel vodní mlýn.

Původně představovala stavba Chenonceau menší sídlo. V 16. století se začalo s jeho přestavbou. Dnes v pokojích tohoto zámku můžete vidět zdobené flanderské tapiserie, obrazy známých a slavných umělců, nádherně malované stropy nebo třeba zajímavá kamna. V zámecké kuchyni je umístěna celá obsáhlá sbírka měděného nádobí, součástí zámku je i muzeum figurín.

magazin.cz

 

Také exteriér není ledajaký. K zámku vás dovede platanová alej, součástí rozsáhlého zámeckého parku je okrasná a ovocná zahrada. Vše opět honosné a přepychové.

Zámek Chenonceau je úzce spjat se jmény šesti dam, které v jeho historii hrály zásadní roli. První Francouzskou ze seznamu je Catherine Briconnet. Tato dáma zámek navrhla. Díky ní tak dnes stojí na svém místě a mohou ho obdivovat davy turistů.

Druhou významnou ženou v pořadí byla Diana de Poitiers, což byla zároveň osudová žena krále Jindřicha II. Díky ní dnes stojí oblouky nad řekou Cher. Diana také nechala vsázet okrasnou zahradu s fontánou, což bylo na tehdejší dobu něco neobvyklého. Údajně v této zahradě také pěstovala artyčoky.

magazin.cz

 

Když král Jindřich II. zemřel, baly Diana nucena zámek opustit. Ten tehdy připadl do rukou králově oficiální manželce, tedy Kateřině Medicejské. Té se stal zámek domovem v letech 1559 až 1589. Kateřina Medicejská nechala založit galerii za mostem.

Další zámeckou paní byla Luisa Lotrinská, vdova po Jindřichu III. Na zámek Chenonceau se uchýlila právě po smrti svého manžela. V této souvislosti po sobě zanechala na zámku památku v podobě černě vytapetované komnaty vybavené černým nábytkem.

magazin.cz

 

Pátou osudovou ženou zámku Chenonceau byla madam Dupin. Poslední jeho obyvatelkou se stala Marguerite Pelouze. Právě ona nechala zámek upravit do jeho dnešní podoby.

V roce 1913 koupila zámek rodina Menierů, slavných výrobců čokolády. Tento rod vlastní Chenonceau dodnes. Památka je přístupná veřejnosti a jistě stojí za návštěvu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!