Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Řeka Soca ve Slovinsku / foto: shutterstock

Nejkrásnější říční mosty jižní Evropy

Mosty - kamenní strážci, kteří se mlčky tyčí nad koryty řek, byly po staletí svědky různých událostí. Vypravme se k nim a nechme se okouzlit jejich majestátností i mystikou.

Nabízíme několik zajímavých míst, která můžete navštívit během letního cestování. Zaměřte se na netradiční cestovatelské cíle a objevujte například starobylé stavby mostů, které se dominantně tyčí nad hlubokými údolími protkanými nádherně zbarvenými řekami. Většina z nich se nachází poblíž přímořských destinací, do kterých každoročně míří tisíce turistů. Buďte originální a místo fotografií z přeplněných pláží si pořiďte obrázky pohádkové krajiny s kamennými obry.

Slovinsko: Solkanský most

Nejdelším železničním mostem na světě s obloukem z opracovaného kamene je architektonicky zajímavá stavba, která byla dokončena v roce 1985. Hlavní oblouk Solkanského mostu je dlouhý 85 metrů, celkově most měří 219,7 metrů. Pokud jste příznivce bungee-jumpingu, můžete se na laně vrhnout z mostu a přiblížit se k průzračným vodám řeky Soči, která pod mostem protéká.

Chorvatsko: Kosinjský most

Sedmdesát metrů dlouhý kamenný most přes řeku Liku pochází z 19. století a je vyroben technikou "zaklínění kamenů." Stavba mostu je jedinečná díky otvorům v obloucích, které se ve vodě zobrazují jako pravidelné kruhy.

Bosna a Hercegovina: Starý most

Obloukový most přes řeku Neretvu ze 16. století spojuje dvě části historického Mostaru. Jeho celková délka činí 29 metrů, široký je 4 metry a nad řekou se tyčí ve výšce 24 metry. Most je jednou z nejnavštěvovanějších památek Bosny a Hercegoviny a může se pochlubit zápisem do Sezamu světového dědictví UNESCO z roku 2005. Zajímavou atrakcí jsou závody mladých mužů ve skocích do vody, které se konají v závěru července. Tato nebezpečná zábava byla zaznamenána již v roce 1664 a každoročně přitáhne ke Starému mostu davy návštěvníků z různých koutů světa.

Černá Hora: Danilův most

Dvouklenutý vápencový most s délkou 43 metrů se rozprostírá nad řekou Crnojevič a je jednou z nejvýznamnějších historických památek a turistických atrakcí této oblasti.

Bulharsko: Ďáblův most

Nádherný most pochází ze 16. století a jde o nejdelší most tohoto typu, které najdete v Rodopech na několika místech. Tyčí se přes řeku Adra a jeho návštěvu doporučujeme spíše dobrodruhům, protože je poměrně složité se k němu rozumně dopravit. Vede k němu úzká horská cestička s četnými zatáčkami, která končí přibližně 1,5 km od mostu, dále už je třeba k mostu dojít pěšky. Přesto však pohled na nespoutanou divokou přírodu s ojedinělou kamennou stavbou za zdolání náročnější trasy stojí.

Tak trochu jiná turistika - za krásou mostů a řek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!