Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tereziino údolí / foto: Sabina Huřťáková/soukromý archív

Navštivte kouzelné Tereziino údolí u Nových Hradů

Pokud se chystáte do jižních Čech a máte rádi procházky přírodou, lesem či parky, nemělo by vám uniknout místo pod městem Nové Hrady. Hned vedle Údolí u Nových Hradů se totiž nachází rozlehlý park v anglickém stylu, kterému se dnes říká Tereziino údolí.

Po kom se Tereziino údolí jmenuje

Možná se ptáte, po kom tento vzácný kousek naší země, dnes chráněný jako kulturní památka České republiky, nese své jméno. Není to po Marii Terezii, jak možná někoho napadlo, ale po hraběnce Terezii Buquoyové, jejíž manžel, Jan Nepomuk Buquoy, nechal tento nádherný park v roce 1756 vybudovat. Stalo se tak právě na popud hraběnky Terezie. Do té doby byla v malebném údolí kolem říčky Stropnice bažantnice, vybudovaná již v roce 1667.

Malebná zimní příroda

Terčino údolí krásné po celý rok

Tereziino, nebo také Terčino údolí, jak se mu slangově říká mezi Jihočechy, vznikalo pod dohledem zahradníka Ignáce Fnoika. Od doby svého vzniku byl park několikrát upravován, vznikala v něm romantická zákoutí, řada mostků přes říčku Stropnici, pomníčky a místa k rozjímání a odpočinku. V současné době je snad největší atrakcí celého parku uměle vybudovaný vodopád, který v zimě, když jsou teploty dlouhodobě pod nulou, dokonce zamrzá. Pohled na zamrzlý vodopád prosvícený zimním sluncem je přímo úchvatný.

Vodopád v Terčině údolí

Zahřejte se horkým punčem nebo dobrým obědem

Tereziino údolí vedle krásné přírodní scenérie ukrývá i několik zajímavých staveb. Postupem let vznikla v parku budova lázní, tzv. Lázničky, Modrý dům, v němž hraběnka trávila letní měsíce, ale i Švýcarská chata později přestavěná na hamerský dům a dům kolářův. Stavby nespí ani v této době, tak nepříznivé k restauračním zařízením. Aby se zmrzlí turisté mohli občerstvit a zahřát, je možné si po cestě zakoupit horký punč, dětský punč, ale také si na mrazivém vzduchu a zimním sluníčku pochutnat třeba na smažáku.

Navštivte kouzelné Tereziino údolí u Nových Hradů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!