Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Velká čínská zeď / foto: Shutterstock

Co jste nevěděli o Velké čínské zdi

Velká čínská zeď je největší stavba na světě. Měří 21 196 kilometrů a zahrazuje 1 000 průsmyků s 10 000 strážními věžemi vybudovanými i tam, kde je to skoro až nemožné. Pojďte s námi zjistit další zajímavé skutečnosti.

Fakta o Velké čínské zdi

Velká čínská zeď byla postavena různými dynastiemi během 16. století. Důvodem pro stavbu této nejneuvěřitelnější stavby světa byla obava před nájezdy bojovných nomádů, kteří vraždili od Evropy až po Japonsko. Čína se tak snažila ochránit svoji starou říši. Je to stavba tak monstrózní, že je vidět dokonce i z vesmíru. Tedy alespoň z oběžné dráhy. A jak seshora vypadá? Jako tenká šedá linie vinoucí se krajinou.

Velká čínská zeď

Prvopočátky stavby

Za prvními plány Velké čínské zdi stojí první císař sjednoceného státu Čchin Š´-chuang-ti (260 – 210 př. n. l.). Ten si uvědomoval nebezpečí od severních kmenů, které v říši loupily, vraždily a braly si obyvatelstvo za otroky. A tak nechal budovat první opevnění, které ovšem i za pomoci velkého množství otroků a trestanců postupovalo příliš pomalu. Navíc se mnozí z nich upracovali k smrti. Říká se, že je ve zdi pohřbeno až 1 000 000 dělníků. Zda je to pravda, se asi nikdy nedozvíme. Koluje však také mýtus, že malta, která spojuje jednotlivé cihly, byla vyrobena z rozmělněných lidských kostí. Ve skutečnosti je bílá barva způsobena škrobem a hašeným vápnem. Přesto se pověry šíří dál.

Velká čínská zeď

Nejlepší způsob obrany

Zeď by sama o sobě před nájezdy neochránila, bylo třeba ještě vycvičit armádu vojáků a zajistit dostatek zbraní. Číňané využívali děla nebo opakovací kuše, které vystřelí až 10 ran za 20 vteřin. K dispozici měli však i větší verze s dostřelem 300 metrů a dál. Využívali také železné bodce na ochromení koní, pozemní miny a granáty. Účinek se osvědčil, Čínskou zeď nikdy nikdo nedobyl a dodnes je chloubou Číny.

Zdroje:

Časopis Epocha 24/2012

 

Co jste nevěděli o Velké čínské zdi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!