Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cestovní postýlka / foto: shutterstock

Jak vybrat dětskou cestovní postýlku?

Kvalitní spánek v maximálním možném pohodlí a bezpečí, to je to nejdůležitější, co vaše dítko v prvních měsících života potřebuje. Pokud mu to chcete dopřát a zároveň se na několik měsíců nezavřít doma, bude se vám hodit cestovní postýlka.

Její výhody jsou jasné. Během několika málo vteřin ji sbalíte, hodíte do kufru svého automobilu a můžete vyrazit na návštěvu. Nebo na výlet do přírody. Nebo jen postýlku vynesete na zahradu a necháte svoji ratolest spát na čerstvém vzduchu. Podle jakých kritérií takovou cestovní postýlku vybírat?

Bezpečnost v první řadě

I když se budete snažit najít co nejnižší možnou hmotnost, nikdy tak nečiňte na úkor bezpečnosti. Přesvědčte se, že konstrukce postýlky je dostatečně bytelná, ideálně kovová (používá se lehký hliník) a stabilní. Textil nebo látka, kterou je konstrukce potažená, musí být dostatečně pevná, ne však dráždivá na dotyk. To, že z postýlky nečouhají žádné ostré hrany, by mělo být samozřejmostí. Hodí se i pojistka proti náhodnému složení postýlky.

Dětská postýlka

Zejména pokud budete s postýlkou často střídat vnitřní a venkovní prostředí, oceníte, pokud materiál půjde snadno vyčistit a omýt.

Co nejnižší hmotnost a snadná manipulace

Pokud nejste schopni dětskou cestovní postýlku odnést bez pomoci někoho jiného nebo se s jejím skládáním a rozkládáním nervujete dlouhé minuty, nebude to ta pravá postýlka pro vás. Hmotnost se obvykle pohybuje kolem 10 kg, záleží především na použitých materiálech.

Využijete všechny přídavné funkce?

Mnoho dětských cestovních postýlek disponuje spoustou přídavných funkcí. Podle toho, jak hodláte postýlku využívat, si sami musíte zodpovědět, jestli opravdu všechny využijete a stojí vám tak za to si za ně připlatit. Součástí postýlek často bývá například přebalovací pult, clona proti slunci či síťka proti hmyzu. Praktické může být zakončení nohou postýlky kolečky, případně regulace výšky postýlky.

Dětská postýlka

Pozor na vhodnou matraci

Součástí základního vybavení bývá většinou nedostatečná, velmi tenká matrace. Při častějším používání pro delší spánek doporučujeme přikoupit samostatnou kvalitní matraci, která dítěti zajistí pohodlnější, a především zdravější spánek. Postýlku můžete vybavit také speciálním povlečením či cestovním polštářkem.

K tomuto článku není otevřena diskuze