Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kotli / foto: shutterstock

Kotli – přírodní ráj ve vnitrozemí Istrie

Istrii vnímáme jako jednu z nejbližších přímořských destinací. O jejím vnitrozemí toho však moc nevíme, a to je velká škoda. Ukrývá se v něm totiž jedna z nejkrásnějších chorvatských oblastí.

Istrie je již léta lákadlem pro turisty z celého světa, kteří sem jezdí trávit dovolenou hlavně kvůli křišťálově čistému moři, krásné přírodě a vynikající chorvatské gastronomii. Málokdo však tuší, že ve vnitrozemí tohoto chorvatského poloostrova naleznete místo připomínající slavné Pamukkale, komplex jedinečných minerálních pramenů v jihozápadním Turecku. Vesničku s názvem Kotli hlavně díky sociálním sítím a sdílení fotografií objevuje stále více turistů, kteří chtějí na vlastní oči vidět tento přírodní unikát.

Kotli

Jako v Turecku nebo na Korsice

V současné době je Kotli neobydlenou vesničkou nacházející se na východ od města Buzet v údolí řeky Rečiny, jejíž vody po připojení k přítoku Drago tvoří řeku Mirnu. Právě ta zformovala v kamenném vápencovém korytě prohlubně neboli kotle, podle kterých vesnice dostala své jméno. Přírodní bazény s tyrkysovou vodou a padajícími vodopády vytváří nevídaný přírodní úkaz, podobný již výše zmiňovanému komplexu Pamukkale nebo korsickým Cascades des Anglais.

Kotli

Návrat o století zpět

Díky izolaci si vesnička zachovala svůj původní venkovský vzhled z konce 19. století, kdy zde na silném říčním proudu fungovalo více jak 60 mlýnů. Dnes můžete obdivovat jejich pozůstatky v divoké přírodě a pokud se při putování budete chtít osvěžit, stačí se ponořit do některého z přírodních bazénů nebo navštívit místní tavernu, kde vás rádi pohostí tradičními istrijskými jídly.

Zdroj:

https://www.journal.hr/lifestyle/putovanja/kotli-istra-skriveno-istarsko-mjesto-koje-je-osvojilo-instagram-ljeto-2021/

 

Kotli - přírodní ráj ve vnitrozemí Istrie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!