Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zahrady Marqueyssac / foto: Irina Crick / Shutterstock.com

Dechberoucí zahrady Marqueyssac

Nechejte se očarovat precizním zahradním uměním staré Francie. V údolí řeky Dordogne v jihozápadní Francii se rozprostírají jedny z nejkrásnějších zahrad celého světa – Marqueyssac.

Romantismus napoleonské Francie

Na útesech 130 metrů nad řekou Dordogne byl v 17. století vystaven malý zámeček Marqueyssac. Majitel zámku Julien de Cervel založil v roce 1860 jejich dnes celosvětově proslulé zahrady. Cervel se nechal inspirovat romantismem napoleonské Francie. V jeho duchu přestavěl původní zámek na rustikální budovu, zahradu podřídil nejpřísnějším geometrickým pravidlům a nechal vybudovat na 5 kilometrů nových chodníčků. Když se rozhodoval, jaké rostliny zvolí pro osazení zahrady, vybral tehdejší novinku - stromečky zimostrázu neboli buxusu. Sofistikovaně si pohrával se zvlněnými a zaoblenými formami, až získal přelévající se a jako by oživlou zeleň. Místy keříky připomínají stádo oveček, jinde fantastickou krajinu jako z Alenky v říši divů či zhmotnělé kubistické obrazy.

Zahrady Marqueyssac
Zahrady Marqueyssac – Zdroj: csp / Shutterstock.com

Krize druhé světové války

Po druhé světové válce byly zahrady málo osázené a velmi zanedbané. Nikdo neměl sílu je v době krize udržovat. Renesanci zahrady zažily pod rukama pana Klebera Rossillona, který zahrady obnovil a přidal i další rostliny, např. aleje santoliny či rozmarýnu.

Keře pod taktovkou geometrie

Dnes v zahradách najdeme přes 150 000 keřů buxusu. Keříky ovšem planě nerostou, ale jsou upravovány do jedinečných tvarů. Celoročně se o zahrady stará 5 zahradníků a v průběhu roku se přidávají desítky dalších brigádníků. Jen pečlivým prořezáváním a pravidelným zavlažováním se může dosáhnout toho, že se ze zimostrázu vytvarují koule, krychle, obliny a přesné geometrické obrazce. Zahradní umění ocenila také francouzská Národní rada parků a zahrad, která jim přiřkla unikátní titul „jardin remarquable“. Po celé Francii tento titul obdržely jen ty nejvýznamnější parky a zahrady jako např. zahrady paláce ve Versailles, zahrady Château de Villandry či zahrady de la Fontaine v Nîmes.

Zahrady Marqueyssac
Zahrady Marqueyssac – Zdroj: Shutterstock.com

Navštivte pohádkové zahrady

Pro veřejnost se 22 hektarů zahrad Marqueyssac otevřelo v roce 1996. Od té doby se turisté mohou denně těšit na snovou procházku po 6 kilometrech upravených chodníčků, na 2 vodopády, 2 letní divadla a 500 metrů dlouhou alej. O víkendech a čtvrtcích v letních měsících jsou navíc ve večerních hodinách až do půlnoci uličky mezi buxusy osvětleny 2000 svíčkami a vzduchem se linou líbezné tóny piana, saxofonu nebo kytary. Než zahrady navštívíte, určitě se podívejte na aktuální program. Často se v zahradách totiž konají i různá divadelní či umělecká vystoupení.

 

Zdroje:

https://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%A4rten_von_Marqueyssac

https://www.marqueyssac.com/

https://www.jardineriaon.com/cs/jardines-de-marqueyssac.html

Dechberoucí zahrady Marqueyssac

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!