Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vicenza / foto: shutterstock

Nenápadná Vicenza architekta Palladia

Turisté většinou navštěvují v severní Itálii Benátky či Veronu. Na další poklady místního kraje už není čas. A právě mezi romantickými Benátkami a zamilovanou Veronou leží Vicenza, kterou proslavil architekt Andrea Palladio.

Zrození profesionálního architekta

Od roku 1994 se Vicenza nachází na seznamech světového kulturního dědictví UNESCO. Proslavila se zejména díky výjimečnému architektovi jménem Andrea Palladio. V průběhu 16. století realizoval ve Vicenze své přední stavby. Narodil se v rodině mlynáře a nejprve se šel učit kameníkem. Ale jeho prostorová představivost ho dovedla až do architektonické dílny Gioccoma di Pozlezza. Zde se uchytil a vytvořil jedinečná architektonická díla.

Italská Vicenza
Italská Vicenza – Zdroj: Javen / Shutterstock.com

V jednoduchosti je krása

Palladio se celý život pokoušel hledat dokonalé vyvážení proporcí a účelů staveb. Coby stavitel vycházel z antických vzorů a vytvořil nový klasicistní styl označovaný jako palladianismus. Toužil, aby jeho stavby byly pohodlné, a zároveň reprezentativní i souznějící s městem a krajinou. Jeho kouzlo spočívalo především v tom, že dokázal vytvořit neokázalou, ale přesto zajímavou a svým způsobem honosnou stavbu. Ctil pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Téměř na každé jeho stavbě najdeme strohé dekorace, jasnou linii průčelí, přísné proporce a tzv. benátské okno. Ve své době tvořil svou střízlivostí protipól k rozbujelému stylu manýrismu. Na několik století ovlivnil evropskou architekturu. Inspiraci v něm nalezl např. Christopher Wren při plánování přestaveb Londýna nebo architekti pracující na stavbách pro prezidenta Thomase Jeffersona.

Romantická zákoutí Vicenzy
Romantická zákoutí Vicenzy – Zdroj: Shutterstock.com

Architekt Vicenzy a Benátek

Pro Palladia jsou nejtypičtější stavby rodinná sídla. Byly to povětšinou reprezentativní domy na venkově a ve městě, které se stavěly na zakázku pro bohaté Benátčany nebo pro italskou aristokracii. Stal se také mistrem úředních a církevních budov, ale také měšťanských domů, vil a paláců. Mezi jeho přední stavby ve Vicenze patří bazilika Palladiana, věž Bissara, divadlo Olimpico a vila La Rotonda. Z benátských staveb je nejznámější jeho San Giorgio Maggiore.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vicenza

https://cs.wikipedia.org/wiki/Andrea_Palladio

https://www.reise-nach-italien.de/andrea-palladio.html

Nenápadná Vicenza architekta Palladia

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!