Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejpodivnější zákony na světě

Některé státy si libují v zákazech.

V zákonících, ať už psaných nebo ústních, byste našli pěknou řádku nesmyslných norem, které ale lze teoreticky vymáhat.

Nukleární exploze
Labouristická strana postavila exploze atomových bomb mimo zákon. Do té doby bylo zřejmě odpálení atomovky kýmkoliv legální. Chtělo by se říct, že za zločin by se daly považovat především ty statisíce usmrcených, které takový výbuch způsobí.

Brnění
Král Eduard I. vydal v roce 1279 zákaz nošení brnění v britském parlamentu. Tehdy to byl jistě přínosný zákon. Jenže někdo na něj zapomněl, takže když dnes přijdete do parlamentu v brnění, budete potrestáni.

Věšení prádla
Není dobrý nápad prát na veřejnosti špinavé prádlo, ani ho tam věšet. Dokonce se nehodí věšet venku ani čisté prádlo, tedy ve Velké Británii. Od roku 1847 je to totiž trestné.

Zákaz jízdy autem
V Chile platí hodně divný zákon o zákazu jízdy autem. Nemusíte se ani nijak provinit, stačí, že úřady vylosují vaší poznávací značku. Ta je pak přečtena v televizi a daný vůz nesmí nějakou dobu jezdit po městě. Tak se Chile brání proti znečištění ovzduší.

Opery
Podivný exdiktátor Turkmenistánu Saparmurat Nijazov, který už je naštěstí po smrti, rozhodl, že opery jsou přeci zbytečné. A tak je rovnou zákonem zakázal.

Balety
Nijazov je zakázal rovněž.

Spodní prádlo
V Thajsku je zakázáno vyjít z domu bez spodního prádla. Docela by nás zajímalo, jak se tenhle zákon vynucuje a kontroluje. Případně jako se policisté uplácí za přestupek.

Řízení
V Saudské Arábii neuvidíte za volantem ženy. Mají tu totiž zakázané řízení.

Mrtví koně
Pokud jste tušili, že v kanadském městě Toronto je trestné tahat ulicemi mrtvé koně, měli jste naprostou pravdu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 29