Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: zamky-hrady.cz

Tip na víkend: Advent na hradě

Máte chuť zažít pohádkovou atmosféru? Vydejte se na hrad Křivoklát, kde teď probíhá knížecí advent...

Na hrady i v zimě
Představa, že na české hrady se chodí jen v létě, je mylná. Zrovna teď, v období adventu, to na mnohých českých panovnických sídlech pěkně žije. Pokud se tedy nechcete o víkendu tlačit doma u kamen, vyražte směr Křivoklát, kde na vás čeká Knížecí advent.

Nebojte, není to zábava jen pro knížata nebo nositele modré krve. Jde jen o to, že na hradě (i v podhradí) bude vládnout sváteční atmosféra, která bude oslavou nadcházejících Vánoc.

Kudy že na Křivoklát?
Pokud jste z Prahy a rozhodli jste se jet na Křivoklát, tak si trochu přivstaňte. České dráhy totiž v sobotu 11. prosince vypravují speciální parní vlak - „Křivoklátský expres“. Je na vás, jestli se „nalodíte“ v 9.20 na nádraží Praha-Bráník, nebo v 9.35 na nádraží Praha-Vršovice, či v 9.53 na nádraží Praha-Smíchov.

Trasa je jasná - pokračuje se přes Beroun na Křivoklát, kde budete zhruba v 11.50. A zpáteční cesta? Stačí, když na křivoklátském nádraží budete přesně ve čtyři hodiny odpoledne. Vlak vás pak spolehlivě rozveze do vašich domovů.

Bonus: Pokud si v tomto historickém povozu koupíte zpáteční jízdenku, získáte hned dvě výhody. Za prvé nepůjdete zpátky „po svých“, ale za druhé získáte slevu na vstupném do 1. prohlídkového okruhu - což jsou interiéry hradních paláců.

magazin.cz

Jarmark se spoustou poctivých dárků
Na Křivoklátě vás čeká spousta věcí. Na dolním nádvoří vás přivítá vánoční jarmark, kde si můžete koupit řemeslné výrobky od košíkářů, pekařů, hrnčířů a nebo kovářů. Pokud vám po cestě vyhládlo, můžete okoštovat i zdejší pečené masíčko, horkou medovinu nebo svařené víno.

Speciální veselice
Na hradě je kromě klasické prohlídky „v adventním stylu“ k vidění i vánočně vyzdobená kaple. Máte chuť si trochu užít „živé kultury“?

Pak určitě nebudete ošizeni, protože na Křivoklátě je během tohoto víkendu připravený speciální program, který zahrnuje žongléře, tančníky, zpěváky koled, divadelníky nebo flašinetáře. Pokud chcete vědět víc, mrkněte na stránky www.krivoklat.cz.

Zpívaná Česká mše vánoční
Můžete-li se na hradě Křivoklát zdržet déle, určitě nevynechte Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby, kterou zazpívá Smíšený pěvecký sbor SUDOP a Pražský pěvecký sbor Smetana v Královském sále, ale pozor - jenom v sobotu 11. 12. od 15 hodin. Tak pěknou adventní zábavu!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4