Kam vaše oko nedohlédne
Rozdíl mezi ruskou, finskou, americkou či jinou pobočkou McDonald’s nebude asi příliš velký. Všude mají skoro totéž a všude jsou stejná pravidla – jídlo se servíruje rychle a platí se za něj hotově přímo u pokladny, která rovněž funguje i jako obsluhovací pult. Ovšem do zákulisí, kde se „hambáče“ a jiné fastfoodové vychytávky připravují, zákazník jen tak nedohlédne. Proto jsou fotky pořízené z kuchyně ruského McDonald’s tak zajímavé.
Zásoby ze sámošky
Fotoreportáž je z moskevského „mekáče“, který se nachází na stanici metra Baumanskaja. Je to tady asi stejné jako v jiných pobočkách – úzkostně se tu dbá na hygienu. Kdokoli chce vejít do kuchyně, musí se přezout do návleků. První exkurze zvídavých novinářů vedla do obřích lednic, kde jsou uskladněny suroviny, z nichž se fastfoodové „lahůdky“ vytvářejí. Mnozí byli v šoku, když zjistili, že „mekáč“ vaří z běžných surovin, které jsou dostupné v jakékoli ruské sámošce.
Hlavně hygienicky
Dříve si prý všechno ruský McDonald’s vyráběl sám. Dnes už má své stálé dodavatele – například tyto delikatesní žemle pochází z Ruska, Ukajiny nebo Finska. Hádejte, co se skrývá v pytlíku, která vypadá jako příspěvek od krevního dárce? Pokud jste tipovali, že se jedná o jahodovou polevu, hádali jste správně. Hlavním znakem kuchyně u McDonald’s je jídlo hygienicky zabalené ve fóliích, včetně nádobí pro přípravu McBreakfasts (snídaně), která se zde nabízí každý den od 7 do 10 hodin.
Kuchyň a její dva tábory
A teď se pojďme mrknout kuchařům pod pokličku. Kuchtíci jsou na svých místech, a kdyby ne, musí si svůj odchod zaevidovat v přítomných „píchačkách“. Kuchyně v ruském „mekáči“ je rozdělena do dvou sekcí – v jedné se grilují „oblíbené hamburgery“, jako je třeba Big Mac, Cheesburger nebo Big Tasty. Ve druhé se tvoří méně populární sendviče – Chickenburger nebo Filet-O-Fish.
Královský hambáč osobně
Hádejte, copak je to kulaté a mražené? Ano, hovězí karbanátek, který se brzy změní ve specialitku zvanou Royal DeLuxe. Nejdříve je však nutné masíčko pořádně opéct. Zatímco karbanátek „chytá bronz“, je čas připravit i žemli.
Ta se ogriluje v toasteru, pak se zlehka pokape kečupem a hořčicí. Na závěr přichází trocha cibule, kyselé okurky, salátu, majonézy, kolečko rajčete, plátek sýra a opečený karbanátek! Hotový sendvič se vloží do krabičky a pochoutka Royal DeLuxe je na světě!
Jako doma...
A pak už jen pohled na známé přístroje, které vidíte, i když stojíte v mekáči ve frontě – friťák na přípravu hranolek, automat na kávu či chlazené nápoje.
Zásobník plastových táců a pokladna, na kterou sice zíráte, ovšem jen z druhé strany. Zkrátka restaurace McDonald’s je svět sám pro sebe – přes nejrůznější výhrady odborníků na zdravou výživu má ale své příznice, kteří se do něho rádi vracejí.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 12