Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Exotická etiketa

Vyznáte se v etiketě své země? To ještě nemáte vyhráno! Stačí překročit hranice a už se můžete v etiketě ztrácet. A dokonce i ztrapnit. V nejhorším případě vás neznalost místního společenského chování může dostat i za mří

Indie

V Indii jsou považovány končetiny za nečisté. Nejhůře jsou na tom chodidla, nesmíte se jimi nikoho dotknout. Přestupkem proti etiketě je to i tehdy, když někomu šlápnete omylem na nohu. Pokud už se vám něco takového stane, musíte se ihned a co nejzdvořileji omluvit. Ještě před 100 lety mohl ale být člověk, který něco podobného udělal, vyloučen z kasty. V Indii rovnou i zapomeňte na masáž nohou či přenášení nevěsty přes práh domu. Nohy ženy by se totiž ocitly ve vzduchu a muž by byl ohrožen, mohl by se jich přeci dotknout!

 

Podobně jako chodidla je na tom i levá ruka. Proto levou rukou nikdy neplaťte v obchodech, nepoužívejte ji při jídle ani levou rukou nic nepodávejte. A proč že je levá ruka považována za tak nečistou? Souvisí to s indickými toaletami. Na záchodech zde nadejdete toaletní papír, ale hrnek s vodou. Indové, hlavně na venkově, se totiž po vykonání potřeby levou rukou umývají.

 

magazin.cz

 

Pokud vás někdo v Indii pohostí jídlem, neděkujte mu. Jídlo mu ale musíte hodně pochválit. Příbory zde většinou nenajdete, jí se pravou rukou. Kuchařce uděláte radost, když si po jídle hlasitě říhnete.

 

Pozor si dejte i na tržištích. Prodavači velmi často své zboží přímo vnucují. Abyste si domů neodvezli nějaký kýč, musíte zavrtět hlavou na nesouhlas několikrát. Jedno zavrtění hlavou v Indii totiž znamená „ano“.

 

Na dovolené v Indii se rozhodně nelíbejte na ulici. Líbání na veřejných místech je zde zakázáno. A teď rada hlavně pro muže – spolehlivě poznáte vdanou ženu od svobodné. Vdané ženy si totiž malují na čelo červenou tečku.

 

Japonsko

Japonsko je rájem nejnovějších technologií. Ve vyšší společnosti dokonce není přípustné mít zastaralý fotoaparát nebo telefon. Telefonovat však mohou Japonci jenom doma, na ulici je to neslušné. Telefonování provází i zvláštní zvyk. V Japonsku patří k pozdravu i úklon a tak se lidé klaní, i když jen telefonují.

 

magazin.cz

 

Jak každý ví, v Japonsku se místo příboru používají hůlky. Ty se musí držet v pravé ruce a nikdy nesmí být použity k ničemu jinému než k jídlu. Pokud někdo hůlky zabodne do jídla, je na pohřební hostině. Po jídle se i v Japonsku říhá, je to jakási pochvala kuchaři.

 

Pozor byste si měli dát na japonských ulicích. Rozhodně do Japonska nejezděte s rýmou. Smrkání a kýchaní na veřejnosti je neslušné. Neměli byste se objímat, líbat a není vhodné se vodit za ruce. Pozitivní na japonské ulici je fakt, že se zde nepotkáte s bezdomovcem, opilcem nebo zlodějem. Sice se na veřejnosti nemůžete líbat, ale budete mít pocit bezpečí.

 

Tunisko

Tunisko je turistický ráj. Jen málokdo z návštěvníků země ale ví, jak se v této zemi chovat, aby nezpůsobil problémy sobě i ostatním.

 

Jakákoli manipulace s penězi je zde velkým rizikem. Hrozí vám totiž, že si vás všimne některý z místních zlodějů a těch zde není málo. Ženy by se zde neměly pohybovat samy, hlavně v noci. I když nechtějí, často turistky upoutají mužskou pozornost, která může končit i znásilněním.

 

magazin.cz

 

Snad každý si chce z dovolené přivést nějaké vzpomínky v podobě fotografií. V této zemi se bohužel nesmí fotografovat vše označené státní vlajkou. Pokud si vás všimne místní policie při fotografování nějaké veřejné budovy, budete mu muset vysvětlit, že nejste žádný nebezpečný terorista.
 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!