Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Ďábelské moře, ve kterém se záhadně ztrácejí lodě

Kdo by neznal záhadami opředený Bermudský trojúhelník. Na tomto místě se beze stopy ztratilo spoustu lodí a letadel.

Nikdo dosud přesně neví, proč zrovna zde letadla a lodě mizí. Bermudský trojúhelník není ovšem jediným místem na světě, kde se ztrácí lodě a letadla i s pasažéry. Další takové záhadné místo bychom našli u Japonska, říká se mu Ďábelské moře.

 

Ďábelské moře ohraničuje cíp jižního Japonska, město Tchán-wan a souostroví Yap. Název „Ďábelské moře“ dali tomuto území místní rybáři a námořníci kvůli velkému počtu ztracených lodí. Někteří místní lidé věří, že v moři žijí nějací zlí démoni a právě díky nim se zde lodě ztrácejí. Na mapách byste toto záhadné moře našli pod jménem Filipínské moře, Ďábelské moře není oficiální název.

 

magazin.cz

 

Známý je případ z roku 1948, kdy v Ďáblově moři zmizela nizozemská nákladní loď Ourang Medan. Tato loď vysílala děsivou zprávu, v níž volal námořník o pomoc a zároveň s hrůzou říkal, že celá posádka lodě zemřela. Během chvíle pluli ostatní lodě v moři na pomoc nizozemskému plavidlu. První se k nešťastným námořníkům dostala loď Silver Star. Námořníci lodi Silver Star spěchali pomoci posádce plavidla Ourang Medan – bylo ale pozdě. Celá posádka nizozemské lodi byla mrtvá. Po celé lodi ležela mrtvá těla, která byla zvláštně ztuhlá, skoro jako by lidé umrzli. Také námořníci vypadali, jako by snad zemřeli hrůzou. Zanedlouho po tomto hrůzném nálezu mrtvých těl začala loď hořet, a to i přesto, že nebyla nijak poškozena. Celá nizozemská loď se potopila a tak už se nikdy nedozvíme, co se vlastně posádce stalo.

 

magazin.cz

 

Jak je možné, že se v Ďábelském moři ztrácejí lodě a záhadně umírají námořníci? Podle staré japonské legendy obývají podvodní říši mořští draci a unášejí pod vodní hladinu lodě i s posádkou. Draci se také prohánějí v moři takovým způsobem, že vznikají vysoké vlny a bouře.

 

Pověstem o mořských dracích dnes už věří málokdo. K další teorii o Ďábelském moři se přiklání historik Roy Bainton. Podle jeho verze se během druhé světové války přes Ďábelské moře plavily lodě naložené jedovatým plynem. Plyny během dlouhé cesty často unikaly. Jednou takovou lodí, která mohla jedovaté plyny převážet, byla tedy zřejmě i nizozemská loď Ourang Medan. Posádka se výpary otrávila a loď poté začala hořet. O tom, že lodě vozili škodlivé plyny svědčí i fakt, že roku 1998 bylo v Ďábelském moři nalezeno několik sudů naplněných yperitem.Po záhadném zmizení lodi Ourang Medan se v Ďábelském moři ztratilo mnoho dalších plavidel. Podle zdokumentovaných případů se v letech 1950 až 1954 ztratilo v záhadném moři u Japonska přes deset lodí i se svými pasažéry.

 

magazin.cz

 

S přibývajícím počtem ztracených lodí se začali Japonci zajímat o to, co se vlastně v Ďáblově moři děje. Záhadu měla rozluštit japonská loď Kauzo-Maru 5, která se vydala moře prozkoumat. Tato loď ale bohužel také patří mezi ty další nešťastné, které zmizely a nikdy se nenašly – 24. září 1953 se v Ďábelském moři ztratila loď Kauzo-Maru 5 i se svými pasažéry, kterých bylo 31. Další japonští experti ale zjistili, kde loď zmizela. Po chvíli pátrání vyšlo najevo, že v místě, kde loď Kauzo-Maru 5 zmizela, je na dně moře velká sopka. Ta má zřejmě na svědomí zmizení průzkumné japonské lodi. Vulkán v Ďábelském moři se jmenuje Myojin-Sho a jeho činnost dokáže rozbouřit vlny a způsobit tak tsunami. A také samozřejmě dokáže potopit loď.

Za záhadným mizením lodí tedy zřejmě stojí velká podmořská sopka. Existují ale také názory, podle kterých v Ďábelském moři řádí UFO nebo nadpřirozené síly. Je jen na vás, k jaké teorii se přikloníte vy.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!