Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kečup / foto: shutterstock

Překvapivá historie kečupu: Neobsahoval rajčata a přecházel mu experiment

Máte kečup automaticky spojený s americkými fastfoody? Možná vás překvapí, že za jeho vznikem vůbec Američané nestojí. Jaká je vlastně historie tohoto nejoblíbenějšího dochucovadla?

Původní omáčka, kterou už ve 4. století př.n.l. Číňané označovali jako „kê-tsiap“, neobsahovala rajčata, jak jsme dnes zvyklí, ale fermentovanou pastu z ryb a sóji. Vzhledem k tomu, že tato omáčka měla velice dobrou trvanlivost, byla často součástí zásob na lodích při zaoceánských plavbách. A právě díky tomu se dostala až do Británie, kde se v roce 1732 pokusil profesor botaniky Richard Bradley vyrobit vlastní britskou verzi. Ta obsahovala pro změnu takové ingredience, jako jsou ústřice, ančovičky, citron, houby, ořechy, celer, švestky, broskve, a to vše bylo doplněno značnou dávkou koření, především hřebíčkem.

Koření jako základ původních omáček
Koření jako základ původních omáček – Zdroj: Shutterstock.com

S použitím rajčat do receptu se dlouho otálelo

I když dnešní společnost pěstuje a konzumuje rajčata ve velkém, dříve tomu tak úplně nebylo. Rajčata se totiž dlouhou dobu považovala za jedovatá. Bylo to kvůli tomu, že se jídlo jedlo z cínového nádobí a kyselina v rajčatech v kontaktu s cínem vyvolávala chemickou reakci, při níž se do jídla dostávalo jedovaté olovo. Začít konzumovat rajčata chtělo risk. Experiment sám na sobě proto kdysi provedl lékař John Cook Bennett, který nakonec rajčata začal používat také k léčbě nejrůznějších onemocnění, a jejich popularita tak v 19. století značně vzrostla. Na vlně nového objevu neškodlivosti rajčat přidal v roce 1812 tuto sladko-kyselou zeleninu do kečupu vědec a zahradník James Mease.

Kečup v dnešní podobě
Kečup v dnešní podobě – Zdroj: Trygve Finkelsen / Shutterstock.com

Problém s trvanlivostí kečupu vyřešil až Heinz

I když přidáním rajčat vznikl velice chutný pokrm, měl jednu zásadní vadu, a to s trvanlivostí. V kečupu se velmi brzy množily bakterie a plísně, což se nejdříve výrobci pokoušeli vyřešit přidáváním benzoanu sodného a uhelného dehtu. Tyto konzervanty byly ale na konci 19. století prohlášeny za zdraví škodlivé, a tak hrozilo, že o takto vyráběný kečup už zájem nebude. O revoluci v dosavadní výrobě kečupu se ovšem postaral H. J. Heinz a Dr. H. W. Wiley, kteří objevili způsob, jak kečup udržet trvanlivý i bez konzervantu. Postačil jim k tomu obyčejný ocet. V současnosti je Heinz nejprodávanější značkou kečupu na světě.

 

Zdroje:

https://www.akademiekvality.cz/clanek/strucne-z-historie-kecupu

https://www.toprecepty.cz/clanky/3805-svetem-jidla-typicky-americky-kecup-pochazi-z-ciny-a-puvodne-byl-bez-rajcat-neuhadnete-co-obsahoval/

 

 

Překvapivá historie kečupu: Neobsahoval rajčata a přecházel mu experiment

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!