Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alžběta Báthory / foto: shutterstock

Byla Alžběta Báthoryová skutečně krvavá hraběnka?

Zrůda koupající se v lidské krvi a brutální vražedkyně nevinných žen a dětí, to je Alžběta Báthoryová, hraběnka a paní na Čachtickém hradu. Je pravdou, že za přibližně čtvrt století stačila umučit a zabít až 650 svých obětí?

Alžbětin život 

Narodila se 7. srpna roku 1560 do šlechtického a velmi bohatého maďarského rodu Báthoryových. Jejím strýcem je polský král Štěpán Báthory. Alžběta Báthoryová byla velmi vzdělaná, uměla číst a psát a hovořila několika jazyky, což je na poměry tehdejší doby úctyhodné.

Ve 14 letech ji provdali za maďarského šlechtice a vojevůdce Ference Nádasdyho.

V 15 letech mu porodila první dítě. Celkem za svůj život Alžběta na svět přivedla 5 dětí, z toho dvě z nich zemřely v novorozeneckém věku.

Alžběta žila střídavě na několika rodinných panství, ale po manželově smrti roku 1604 se natrvalo usadila na Čachtickém hradu, kde spáchala nejvíce svých vražd.

Hraběnka lačnící po krvi
Hraběnka lačnící po krvi – Zdroj: Shutterstock.com

Vraždy se provalily

V roce 1610 se hrůzostrašné pověsti o Čachtické paní dostávají do císařské Vídně. Král Matyáš II. vysílá posla uherského palatina Jiřího Turza, aby vše vyšetřil.

V prosinci roku 1610 přijíždí Turzo do Čachtic, kde následně nachází hraběnku při činu.

V roce 1611 probíhá soud s Alžbětou Báthoryovou, kde se odhalují její rozsáhlé sadistické činy. Podle jmen ve svém deníku spáchala až 650 vražd. Díky vazbám na polského krále nebyla hraběnka popravena, ale jen odsouzena k doživotní vazbě na Čachtickém hradu, kde o 4 roky později 21. srpna roku 1614 ve věku 54 let zemřela.

Čachtický hrad
Čachtický hrad – Zdroj: Shutterstock.com

Bezcitná mučitelka

Pro své masochistické choutky najala Alžběta čtyři spolupracovníky, aby jí v jejích krutostech pomáhali. Ti při odsouzení hraběnky neušli popravě.

Své oběti mučila tak, že je například pálila svíčkou, zabodávala rozpálené jehlice do genitálií, strhávala zaživa nehty nebo nahé vyháněla na mráz a polévala je tam studenou vodou. Též škrcení a mlácení nebylo výjimkou. Po mučení své oběti zabila a poté se vykoupala v jejich krvi.

Jestli je vše, co historické prameny udávají, pravda, to už se nedozvíme. Není však pochyb, že Alžběta Báthoryová trpěla sadistickou poruchou, která se projevovala brutálním mučením a vražděním nevinných žen a dětí.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Al%C5%BEb%C4%9Bta_B%C3%A1thoryov%C3%A1

https://zivotopis.panovnici.cz/alzbeta-bathory.php

Byla Alžběta Báthoryová skutečně krvavá hraběnka?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!