Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sovětská vlajka nad Petrohradem / foto: Dmitrii Iakimov / shutterstock.com

Nad Ruskem opět vlaje Sovětská vlajka

Rusko má nejvyšší mrakodrapy v Evropě a nyní k nim přidalo i vlajky. Druhé největší město této země bývá nazýváno ruským Versailles a kromě památek zde najdete evropské a možná i světové rarity.

K nejvyšší budově se přidaly největší vlajky

Petrohrad před pěti lety dokončil budovu, která se pyšní titulem nejvyššího mrakodrapu v Evropě a ve výšce překonala i moskevské konkurentky. Měří úctyhodných 462 metrů. Na Evropu to stačí s velkou rezervou (další nedosahují ani 400 metrů), ovšem ve světové konkurenci je až na šestnáctém místě. Nyní se však k nejvyšší budově přidaly i největší vlajky, a to rovnou tři. Dosahují úctyhodné výšky vlajkového stožáru téměř 180 metrů. Takové hodnoty například ani zdaleka nedosahuje žádný dům v české republice.  V celém světě se jedná o druhou příčku, po 201 metrů vysoké žerdi v egyptské Káhiře, na které pochopitelně vlaje egyptská vlajka. Ale teď zpátky k těm ruským nad Petrohradem. Jedna z nich je státním symbolem Ruské federace, to asi nikoho nepřekvapí. Ovšem vedle ní vlaje rudá vlajka Sovětského svazu, země, která už tři desetiletí neexistuje. Trojlístek završuje u nás nepříliš známá černo-žluto-bílá trikolóra Ruského impéria, které zakončilo svou existenci v roce 1917. Co to vlastně znamená? Ruský stát tím zřejmě vyjadřuje kontinuitu své existence v posledních staletích. Dnešní červeno-modro-bílá  vlajka se ovšem objevovala i v dřívějších časech už od Petra Velikého, nikdy ale nebyla příliš oblíbená, k čemu později přispělo i její používání hitlerovskými Vlasovci. Přitom tato hezká barevná kombinace je vlastní vlajkám většině slovanských zemí včetně té naší.

Tři historické vlajky Ruska
Ceremonie vztyčení vlajek
 
Vlajka ruského impéria
 
Lidé pozorující nové vlajky
Vlajky a nejvyšší mrakodrap
 
Prostřední sovětská vlajka
 

Budoucnost sovětské vlajky

Při prvním vztyčení výše zmíněných vlajek dne 17.6.2023 v Petrohradě se konala ceremonie, které se účastnili ruští umělci i prezident. Vrátí se Rusko k sovětské vlajce? Možné to je, ale tento státní symbol je populární i v některých dalších postsovětských republikách. Spíše je pravděpodobné, že ji přijme za svou Eurasijský svaz, což je hospodářská unie na postsovětském prostoru, která postupně integruje bývalé sovětské země a aktuálně používá nicneříkající bílou vlajku s mapou Eurasie. Nechme se tedy překvapit. Každopádně, sovětská vlajka v Petrohradě má plochu větší, než půlka fotbalového hřiště. To platí i pro její dvě kolegyně. Jelikož jsou na pobřeží a pozadí jim dělá nejvyšší mrakodrap v Evropě Lachta Centr, dohromady vytvářejí působivé panorama, které se přijíždějícím lodím naskytne.

Co na to naše vláda? Bude vlát velká česká vlajka nad Prahou, nebo moravská nad Brnem či Slezská nad Ostravou a Opavou? Nemusí mít 180 metrů, 50 by pro naši zemi jistě stačilo. Třeba se to za pár let podaří nějakému budoucímu předsedovi vlády zrealizovat.

Ceremoniál vztyčení vlajek - video (12 minut)

 

Zdroje:

(1) https://insightmea.com/vladimir-putin-observed-the-flag-raising-ceremony-in-st-petersburg-from-a-boat-where-the-flags-of-russia-the-ussr-and-the-russian-empire-were-being-hoisted/

(2) česká wikipedie

Nad Ruskem opět spokojeně vlaje Sovětská vlajka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!