Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karel IV. / foto: Black Jarab / Shutterstock.com

Byl Karel IV. playboy středověku?

Představte si vysokého svalnatého muže oplývajícího inteligencí a důvtipem, jenž vám řekne miluji tě v pěti jazycích. Dá si s vámi číši vína a vaši čest bude hájit mečem. Tak takový muž skutečně existoval.

Život Karla IV.

Karel IV. se narodil 14. května roku 1316 Elišce Přemyslovně a Janu Lucemburskému.

Začátek života neměl vůbec jednoduchý. Ve svých 2 letech byl kvůli rodičovským sporům svým otcem uvězněn na hradě Křivoklát, kvůli domnělému spiknutí proti králi. Karel IV. byl odloučen od své matky a na 4 roky uvržen do domácího vězení.

V 6 letech byl poslán na výchovu do Francie, kde se naučil číst a psát a mluvit pěti jazyky. Ve 13 letech povolal otec Karla do severní Itálie, aby bojoval proti nepřátelům rodu. Zúčastnil se mnoha bitev a jako otřelý válečník byl Karel v 16 letech pasován na rytíře a účastnil se tří křížových výprav.

Než se stal králem, musel se znovu naučit svou rodnou řeč, kterou od svých 6 let nepoužíval. Roku 1346 byl korunován na císaře Svaté říše římské a roku 1347 se stal českým králem. 29. listopadu roku 1378 umírá Karel VI. ve věku 62 let na zápal plic.

Karlův most v Praze
Karlův most v Praze – Zdroj: Shutterstock.com

Dobyvatel dívčích srdcí

Karel IV. nebyl co se týče žen žádný světec. Ženy miloval a ony jeho. S výškou asi 175 cm byl na svou dobu vysoký muž, který se svou inteligencí a charismatem okouzlil nejednu ženu, což při italském tažení svého otce řádně využíval. Karel IV. měl za svůj život čtyři manželky a s nimi jedenáct potomků.

Karel IV. a manželka Anna
Karel IV. a manželka Anna – Zdroj: Petr Bonek / Shutterstock.com

Skutečný velikán

Karlu IV. máme být za mnoho vděční. Před jeho vládou byly české země zpustošené. Znovu dokázal pozvednout českou ekonomiku na evropskou úroveň. Mezi jeho dosažené klenoty patří - založení Karlovy univerzity i postavení  kamenného mostu přes Vltavu, který se později přejmenoval na Karlův most. Také nařídil výstavbu Nového města pražského, nechal zbudovat hrad Karlštejn a jako milovník vína nařídil dekret výstavby vinic v Českém království.

Za svůj život dosáhl Karel IV. mnoha úspěchů a dokázal vykonat velké věci, za což je právem považován za Otce vlasti.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_IV.

https://www.prague.eu/cs/prectete-si/karel-iv.-nejvetsi-cech-12035

https://casjenprome.cz/rubrika/o-cem-se-mluvi/karel-iv-slavny-kral-a-cisar-miloval-zeny/

 

 

 

Byl Karel IV. playboy středověku?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!