Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Terakotová armáda / foto: DnDavis / Shutterstock.com

Místo nezměrného bohatství, nebo peklo na zemi?

Hrobka prvního císaře Čchin Š'-chuanga-ti je považována za nejbohatší hrobku světa i přesto, že od císařova pohřbu nebyla nikdy otevřena. Jaké je její tajemství?

Čchin Š'-chuanga-ti

Čchin Š'-chuanga-ti se narodil v roce  259 př. n. l. Byl sjednotitelem Číny a sám si udělil titul prvního císaře, aby se odlišil od předešlých vládců. Známe ho jako šíleného krutovládce, který v touze po věčné vládě zabíjí a ničí vše, co mu stojí v cestě. Byl posedlý nesmrtelností, proto si nechal vystavět mauzoleum připomínající jeho říši, aby tam mohl navěky vládnout v posmrtném životě. Jeho touha po nesmrtelnosti se mu stala osudnou roku 210 př. n. l., kdy zemřel po vypití údajného léku na věčný život, který v sobě obsahoval rtuť.

Císař Čchin Š'-chuanga-ti
Císař Čchin Š'-chuanga-ti – Zdroj: mapman / Shutterstock.com

Velkolepé dílo plné smrti

Místo posledního odpočinku Čchin Š'-chuanga-ti se nachází pod mohylou v provincii Šen-si. Podle nejnovějších technologií bylo zjištěno, že hrobka leží v hloubce 35 metrů na ploše 98 km². Výstavba mauzolea trvala 36 let a zemřelo při ní na 700 tisíc dělníků, a to vyčerpáním, při nehodách na stavbě, ale hlavně při dokončení díla, kdy byly všichni přeživší dělníci zaživa pohřbeni, aby nedošlo k vyzrazení místa hrobky.

Císařská nekropole

Podle dochovaných údajů je hrobka replikou celé říše včetně paláců. Nachází se zde rozsáhlé komplexy a chrámy. Opomenuta nejsou ani jezera, řeky a moře, které jsou plné tekoucí rtuti. Čchin Š'-chuanga-tiho nesmírné bohatství střeží různé pasti a nástražné šípy. Kopule hrobky je vyzdobena perlami, které znázorňují slunce, měsíc a hvězdy.

Čínský palác
Čínský palác – Zdroj: Shutterstock.com

Terakotova armáda

Z císařovy majestátní hrobky byla zatím odkryta jen jeho Terakotová armáda, a to čirou náhodou. Roku 1974 kopala parta zemědělců novou studnu, když tu narazili na podivné keramické střepy. Zavolali archeology a ti zjistili, že se jedná o hliněného bojovníka. Tehdy začala usilovná práce na odkrytí Terakotové armády. Terakotových vojáků se odhaduje na sedm tisíc a zajímavostí je, že žádný není stejný. Mají neuvěřitelně detailně propracované rysy v obličeji, též vlasy a oblečení. Jsou zde velitelé, generálové, pěšáci, lučištníci i jezdci. Byly zde nalezeny i bojové vozy a koně. Armáda se nachází ve třech jamách a je to dechberoucí podívaná.

Terakotová armáda
Terakotová armáda – Zdroj: ABCDstock / Shutterstock.com

Nedobytná a věčně tajemná

Hrobka prvního císaře Čchin Š'-chuanga-ti nebyla dosud odkryta nejen z důvodu smrtelných pastí, ale také kvůli vysoké kontaminaci rtuti, která byla změřena ve vzorcích půdy. To pro archeology  představuje smrtelné nebezpečí, ale tím nejhlavnějším důvodem je obava ze zničení hrobky kvůli závalům a sesuvům půdy při vykopávkách. Současná technologie není na takové úrovni, aby těmto všem nástrahám odolala. Terakotová armáda leží asi 1,5 km od mohyly. Rtutí zde není půda kontaminovaná, a tak pro archeology nepředstavovala nebezpečí. Bohužel na zbytek tajemství z císařovy podzemní říše si musíme ještě nějaký čas počkat.

 

Zdroje:

https://www.dotyk.cz/magazin/hrobka-prvniho-cinskeho-cisare-pasti-30001026.html

https://www.stoplusjednicka.cz/terakotova-armada-nesmrtelni-vojaci-strazi-nejbohatsi-hrobku-sveta

https://czech.cri.cn/travel/3885/20200928/552503.html

Místo nezměrného bohatství, nebo peklo na zemi?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!