Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovanský pár / foto: shutterstock

Dnes pálení čarodějnic, dříve noc plná sexu

Pojďme se podívat, jak se čtyři hlavní keltské svátky změnily do dnešních dnů a jak probíhaly oslavy za dávných časů.

Beltain noc plná vášně

My ji známe jako Valpuržina či Filipojakubská noc. Pro Kelty to byla magická noc z 30. dubna na 1. května zasvěcená sexu a sexuálním orgiím v přírodě. Beltain je svátek plodnosti, kdy i zadané ženy či muži si mohli užít dobrodružství s jiným partnerem. Tuto noc všichni patřili všem a děti, které byly tuto noc zplozeny, se považovaly za dar od matky přírody a starala se o ně celá vesnice.

Tuto noc se také pálily ohně a Keltové přeskakováním skrz ně očišťovali své tělo od všeho zlého.

Oslavy u ohně
Oslavy u ohně – Zdroj: Shutterstock.com

Samhain předchůdce dušiček či Halloweenu 

Noc z 31. října na 1. listopadu byla pro Kelty oslavou Nového roku a přechodem mezi minulostí a budoucností. Věřili, že tuto noc se poodhaluje závoj světa mrtvých, a uctívali jejich památku. Také vyráběli ze slámy figuríny, které házeli do rituálních ohňů. Tyto postavy symbolizovaly všechno špatné, co se uplynulý rok událo. Jejich spálením zůstaly tyto události uzamčeny v  minulosti a lidé od nich očištění pak mohli vstoupit do nového roku.

Na Samhain se také pomocí kamínků hozených do ohně věštila budoucnost. Zamilované páry pokládaly do ohnišť lískové oříšky, které znázorňovaly jejich lásku. Pokud oříšky vedle sebe shořely, aniž by pukly, bylo to dobré znamení a předkové jim požehnali. Pokud oříšky pukly, byl jejich vztah odsouzen k zániku.

Lughnasadh známe jako dožínky

Svátek Lughnasad, který se konal 1. srpna, byl začátek sklizně. Keltové děkovali mateřské bohyni za úrodu, kterou jim dala. Svátek zahájil kmenový druid upečením placek z ručně utržených klasů obilí. Z placky poté každý dostal kousek a slavnost započala. Ženy s věnci tancovaly a zpívaly kolem ohňů, a tím vzdávaly hold bohyni a přírodě za bohatou úrodu.

Dožínky a poděkování za úrodu
Dožínky a poděkování za úrodu – Zdroj: Shutterstock.com

Imbolc dnešní Hromnice

Svátek Imbolc, který se slavil 1. února, byl oslavou bohyně Brighid, jež byla bohyní léčitelství, zrodu a života. Byl to také svátek jara, kdy zima ztrácí svou moc a příroda se pomalu začíná probouzet. Zapalování ohňů tento den mělo za význam odehnat zimu a ukončit tak její vládu.

 

Zdroje:

https://druidova-mysteria.cz/KELTSKY_ROK/lughnasad.htm

https://pruvodkynezeny.cz/magicky-beltain-svatek-lasky-a-plodnosti/

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/vedeli-jste-ze-samhain-byl-pro-kelty-zacatkem-nov

Dnes pálení čarodějnic, dříve noc plná sexu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!