Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dýně / foto: shutterstock

Tajemná legenda o Jackovi stojí za zvykem dlabání dýní

Dlabání dýní na Halloween je tradice, která má kořeny ve starověkém náboženství, legendách a folklóru. Pro současnou populaci je to hlavně způsob, jak si kreativně užít podzimní sezónu. Jak tento zvyk ale vznikl?

Původ myšlenky zapáleného ohně je v keltském rituálu

Halloween je svátek, který se slaví 31. října v některých zemích, zejména v USA, Kanadě, Irsku a Velké Británii. Název Halloween vznikl zkrácením anglického „All Hallows‘ Eve“, což znamená „Předvečer Všech svatých“. Nejedná se ovšem o tradici z Ameriky, jak se mnozí lidé domnívají. Původ tohoto svátku sahá do starověkého keltského rituálu Samhain, který označoval konec léta a začátek nového roku. Keltský lid věřil, že v tento den se otevírá brána mezi světem živých a mrtvých a že duchové mohou volně procházet mezi nimi. Aby si získali jejich přízeň a ochranu, lidé jim obětovali jídlo a zapalovali ohně.

Dlabání dýní
Dlabání dýní – Zdroj: Shutterstock.com

S vydlabáváním dýní má co dočinění irská legenda

Jedním ze způsobů, jak se chránit před zlými duchy, je vydlabat dýni, vyřezat do ní strašidelnou tvář a vložit do ní svíčku. Tento zvyk se nazývá jack-o-lantern a pochází z irské legendy o muži jménem Jack, který byl alkoholik a podvodník. Když dokonce podvedl i ďábla, byl potrestán tím, že bude bloudit ve věčné temnotě s jediným světlem - hořícím uhlím ve vydlabané řepě. Když irští přistěhovalci přišli do Ameriky, začali používat dýně místo řepy, protože se vyskytovaly hojněji a snadněji se dlabaly.

Dnes je dlabání dýní na Halloween oblíbenou zábavou pro děti i dospělé, a dokonce i u nás je tento zvyk v posledních letech již hodně zaběhnutý. Výhodou je, že vydlabanou dýni si můžete nejen vystavit jako podzimní dekoraci, ale získanou dužinu a semínka si můžete schovat k vaření různých pokrmů, jako jsou polévky, koláče nebo pečené semínka. Proto na to pamatujte a „odpad“ z dlabání dýní letos rozhodně nevyhazujte.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Halloween

https://radiozurnal.rozhlas.cz/k-halloweenu-patri-dyne-vite-proc-6234846

 

Tajemná legenda o Jackovi stojí za zvykem dlabání dýní

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!