Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Croissant / foto: shutterstock

Legendární croissant pochází z Vídně. Ve Francii ho prosadila až Marie Antoinetta

Croissant je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pečiv na světě. Jeho původ je však obestřen mnoha legendami. Kde se vlastně objevil poprvé? A přemýšleli jste někdy nad tím, proč má tvar půlměsíce?

Vídenští pekaři vyzráli na osmanskou armádu

Podle jedné z nejrozšířenějších verzí historie croissantu se tento slavný francouzský vynález narodil ve Vídni v roce 1683, když město bylo obléháno osmanskou armádou. Vídeňští pekaři, kteří pracovali v podzemních pecích, slyšeli hluk od kopání tunelů nepřáteli a upozornili na něj obránce města. Ti zmařili turecký plán na překvapivý útok a osvobodili Vídeň. Na oslavu tohoto hrdinského činu pekaři upekli pečivo ve tvaru půlměsíce, který byl symbolem osmanské vlajky.

Lahodný croissant
Lahodný croissant – Zdroj: Shutterstock.com

Manželka francouzského krále chtěla croissant k snídani

Tato verze je sice romantická a dramatická, ale není historicky přesná. První zmínka o croissantu se objevuje až v roce 1850 v Paříži, kde byl prodáván jako luxusní pečivo v kavárnách a cukrárnách. Je ovšem pravda, že croissant byl inspirován rakouským pečivem zvaným kipferl, které má také tvar půlměsíce, ovšem je starší než turecké obléhání Vídně. Kipferl se dostal do Francie pravděpodobně díky Marii Antoinettě, rakouské princezně, která se provdala za francouzského krále Ludvíka XVI. Marie Antoinetta si prý objednala kipferl jako součást své snídaně na francouzském dvoře.

Croissant na mnoho způsobů
Croissant na mnoho způsobů – Zdroj: Shutterstock.com

Dnes je croissant rozšířený po celém světě

Croissant se stal velmi populárním a rozšířil se po celé Francii i jiných zemích. Jeho receptura se postupně měnila a zdokonalovala. Zatímco kipferl byl pečen z obyčejného těsta s máslem, croissant začal používat listové těsto, které je složené z mnoha vrstev těsta a másla. Tím se dosáhlo charakteristické křupavosti a nadýchanosti croissantu. Croissant se také začal plnit různými náplněmi, jako je čokoláda, marmeláda, sýr nebo šunka.

Croissant je dnes symbolem francouzské kultury a gastronomie. Je oblíbenou součástí snídaně i svačiny milionů lidí po celém světě. Jeho historie je zajímavá a plná zvratů, a ať už se rozhodnete věřit jakékoliv verzi o jeho původu, jedno je jisté: croissant je lahodný a neodolatelný.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/jenprozeny/volny-cas/kdo-upekl-prvni-croissant.A171008_080039_jpz-volny-cas_jph1

 

Legendární croissant pochází z Vídně. Ve Francii ho prosadila až Marie Antoinetta

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!