Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Komiks Mrtvý nebo živý / foto: CREW

Komiksový Crwecon je na spadnutí

Třetí ročník komiksového setkání se uskuteční 10. května.

Crwecon za sebou má už dva úspěšné ročníky. Věnuje se převážně dění na americké mainstreamové půdě, snaží se nabídnout zajímavý program ostříleným geekům i začínajícím fandům.

Zatímco intelektuálněji laděný KomiksFEST! cílí převážně na kavárenské povaleče, Crwecon se nestydí navléct lesklé elasťáky, přes ramena přehodit pršiplášť a vyrazit potírat zločiny proti komiksové gramotnosti. Slogan letošního Crweconu zní „Komiks může být umění… ale nemusí!“.

Komiks je zábava
Jeden z pořadatelů říká: „Nesnažíme se dokázat všem, že komiks je umění. Komiks je pro nás především zábava – a tenhle pocit chceme přenést i na návštěvníky. Crwecon není důstojná akce a dokonce ani není povinné vstupné. Je to akce od fanoušků pro fanoušky. Promítání, přednášky, burzy, galerie, křty,  filmy, prodej českých a zahraničních komiksů a dokonce i figurek a triček, to všechno nemá jiný smysl, než ukázat, že komiks je fajn... a pokud v někom začne poblikávat plamínek fandovství, tak mu ho pomoct rozdmýchat kýblem benzínu.“

Crwecon se z kina Aero přesunuje do staronových prostor klubu NOD (ulice Dlouhá 33, Praha 1), který v minulosti hostil zaniklý comiCZcon. Program se tak může pohodlně rozvalit do více sálů, jeho předběžnou podobu můžete vidět níže.

My bychom si nenechali ujít povídání o X-Menech Granta Morrisona, filmový rozhovor Kevina Smithe s legendárním Stanem Lee, trochu neobvyklé teorie v podání dua Kopřiva/Pavlovský nabídne Trendspotting. Dvě přednášky se dále zaměří na fenomén Star Wars v jeho papírové a zparodované podobě.

U příležitosti Crweconu vyjde hromádka nových titulů. Jedná se konkrétně o dvaadvacátou Crew, cenami ověnčenou fantasy Fables (překladatel Viktor Janiš se nakonec přiklonil k názvu Mýty), komiksovou adaptaci Gaimanovy populární knihy Nikdykde a nakonec dlouho očekávaný Sandman: Báje a odlesky.

V malém sále poběží paralelně blok japonských kreslených seriálů, tzv. anime.

PROGRAM

magazin.cz

Vstupní sál:
9 - 10 burza
9 - 18 prodej českých, anglických a polských komiksových titulů, obrazových alb a figurek

Hlavní sál:
10 - 11 X-Meni Granta Morrisona a ti další
11 - 12 Superhrdinové v bedně
12 - 12 Pauza na kafe a oběd
12 - 14 Star Wars v komiksu
14 - 15 Star Wars v kreslených parodiích
15 - 16 Deset nejzajímavějších komiksů roku 2007
16 - 17 Trendspotting
17 - 18 Mýty - pohádkové peklo
18 - 19 Vydavatelský panel
19 - 20 Vyhlášení ceny Fabula Rasa
20 - 21 Dražba obrazů a kreseb
21 - 22 Filmový rozhovor Stana Lee s Kevinem Smithem.

Malý sál:
Anime blok

Galerie:
Workshop pod vedením Davida "Zacka" Zachovala... a s případnou účastí katana Martina Němce.
Představení magazínů a časopisů

Fabula Rasa
David „Zack“ Zachoval vysvětluje název první čtenářské ceny u nás: „Vzniklo to jen jako slovní hříčka, ale zalíbilo se nám to. Název naznačuje, že komiks je u nás stále ještě nepopsaný list. Nebo taky, že pracovat na komiksu je práce pro rasa. Můžete si vybrat.“

Rozhodovat o ní mohou registrovaní uživatelé komiksové databáze ComicsDB, v kategoriích český/zahraniční komiks, český/zahraniční scénář, česká/zahraniční kresba a publikace roku.

Více informací najdete zde.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20