Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vašo Patejdl / foto: yakub88 / Shutterstock.com

Elán bez Vaša Patejdla aneb konec velké éry

Kapela Elán je jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších slovenských hudebních skupin, která působí na hudební scéně již od sedmdesátých let. Nejen fanoušky proto hluboce zasáhla zpráva o skonu Vaša Patejdla.

Jejich výjimečnost vždy spočívala i v tom, že fanoušci nerozlišovali, kdo ze tří hlavních leaderů kapely je skutečným frontmanem, a tak měl Elán rovnou tři hlavní zpěváky: Jožo Ráže, Vaša Patejdla a Jána Baláže.

Každý z nich dodával skupině svůj unikátní hlas, bez kterého si lze Elán jen těžko představit. Bohužel ale došlo k nejhoršímu a po krátké a těžké nemoci kapelu i tento svět opustil Vašo Patejdl.

Bude vůbec možné dál pokračovat bez dlouhovlasého zpěváka a pianisty dál?

Vašo Patejdl byl bezpochyby jednou z klíčových osobností, které definovaly zvuk a charakter kapely Elán. Jeho výrazný hlas, písně plné emocí a osobité texty byly zásadní pro to, co Elán znamenal pro své fanoušky. V minulosti jsme viděli, že některé legendární kapely se dokázaly úspěšně přizpůsobit změnám ve složení a stále si udržet svou kvalitu a popularitu. V tak dlouho fungující partě tří kamarádů je ovšem mnohem důležitější než to, zda by Vašo mohl být nahrazen, otázka, zda Jožo a Ján budou chtít bez přítele pokračovat.

Bude Elán ještě koncertovat?
Bude Elán ještě koncertovat? – Zdroj: Shutterstock.com

Patejdl nebyl pouze zpěvákem, mnoho největších hitů pochází z jeho skladatelského pera, a tak bychom se možná už nedočkali takových písní jako Kaskadér či Zloděj slnečníc. Vzhledem k dlouhému působení by si ale Elán určitě vystačil s již existujícími písněmi a s koncerty by pokračovat mohli v pozměněné sestavě. Věrní fanoušci by určitě obsadili haly, sály i festivaly a určitě by nedošlo k poklesu popularity. Možná by ale veškeré koncerty skončily jako pietní akce a kapela by tak došla svému hořkosladkému konci.

A tak je otázka: Neviem byť sám, a tak se Elán odebere na důchod, nebo Živých nás nedostanú a zvládne pokračovat bez Vaša? Tak či tak, posíláme pozdrav do muzikantského nebe a velké díky za všechny písničky, pane Patejdl!

Autorský článek

Elán bez Vaša Patejdla aneb konec velké éry

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!