Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hyeronymus Bosch / foto: shutterstock

Nestvůrný svět nepochopeného umělce jménem Hyeronymus Bosch

Nizozemský malíř byl jedním z průkopníků nového směru a svým dílem šokoval ve své době, stejně jako dnes. Kým ve skutečnosti byl? A kdo namaloval díla, která se mu dnes připisují?

Chlapec z umělecké rodiny

Známý holandský malíř, který se proslavil pod jménem Hyeronymus Bosch, měl ve skutečnosti jméno nesoucí odkaz jeho předků, rovněž významných, i když méně slavných malířů. Narodil se v roce 1450 jako Jheronymus Anthonissoen van Aken. Že vám to jméno něco říká? Holandských mistrů s tímto jménem můžete znát více. Dědečkem Hyeronyma Bosche byl Jan van Aken, rovněž malíř, stejně jako jeho čtyři synové. Jeden z nich, Anthonio van Aken, je Hyeronymův otec. Je proto celkem jasné, odkud pocházel jeho talent.

Hyeronymus Bosch při práci
Hyeronymus Bosch při práci – Zdroj: Jaroslav Moravcik / Shutterstock.com

(Ne)známý život umělce

Zatímco jeho otec a dědeček malovali obrazy, které byly využívány v náboženství či jako ozdoba lidských příbytků, aniž by něčím šokovaly, Hyeronymus si zvolil jinou cestu. V roce 1470 vzniká první jeho obraz, který můžeme znát pod názvem Klanění tří králů. Ten ještě tolik nešokuje, ale malíř se dostává do širšího podvědomí okolí a stává se známým.

V roce 1479 se Hyeronymus oženil s Aleyt van den Meerveenovou, která byla poměrně bohatou dědičkou. I když se narodil ve městě, po kterém si později vzal své jméno – ´s-Hertogenbosch, tzv. Vévodův les, kterému se zkráceně říkalo Den Bosch, po sňatku se s manželkou stěhují do města Oirschot. O jeho životě toho známo mnoho není a umělec sám po sobě nezanechal žádné paměti, vzpomínky, deníky apod. Smrt jej zasáhla v roce 1516. Tehdy za něj byla konána i mše.

Obrazy ukazující morální úpadek lidstva

Pokud jste viděli některý z jeho obrazů ukazujících děsivé výjevy z pekla, nelidské bestie, které mají části lidských i zvířecích těl, démony i podivné stroje, jistě se nebudete divit, proč právě on tolik šokoval svým dílem a proč se stal jedním z nejznámějších a nejvýznamnějších umělců v dějinách. Už ve své době totiž ukázal směr, který později řada slavných umělců následovala – surrealismus. Na jeho odkaz navázal svým dílem např. Salvador Dalí, ovšem o několik set let později.

Výstava obrazů
Výstava obrazů – Zdroj: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Dílo Hyeronyma Bosche ve skutečnosti ukazovalo to, co se kolem lidí neustále dělo a děje se vlastně dodnes – znázorňoval boj dobra se zlem. Proto si často vybíral moralizující témata, na kterých mohl tento věčný boj ještě zdůraznit. Zajímavostí je, že dodnes nevíme, kolik děl skutečně Bosch vytvořil. Měl totiž své následovníky a je dost možné, že některá díla připisovaná právě jemu, vytvořili jeho žáci a pokračovatelé. Faktem je, že Bosch podepsal pouze sedm svých maleb. Mezi ty nejznámější a nejkrásnější jmenujme Zahradu pozemských rozkoší.

 

Zdroj:

Epocha, č. 2, 20024, str. 12 – 13.

Nestvůrný svět nepochopeného umělce jménem Hyeronymus Bosch

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!