Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Superhrdina / foto: SPI

Prdění místo vtipů. To je Suprhrdina

Svět je krutý a zlý. Sotva přežijeme jeden pokus o parodii, hned je tu další a ještě nelítostnější. Ten poslední si bere na mušku komiksové superhrdiny - a jako vždycky, odnášejí to nevinné oběti. Diváci.

Skupina producentů se šla podívat na výstavu vědeckých vynálezů (proč, to netušíme, zřejmě si tam šli koupit koks) a přitom je všechny kousl speciálně vyšlechtěný brouk paroďák. Díky tomu kousnutí získali nové schopnosti.

Zaprvé jim kleslo IQ na pět a zmocnilo se jich přesvědčení, že všichni ostatní jsou na tom stejně. Za druhé je začaly fascinovat prdy a jiné tělesné pochody. A za třetí pocítili nutkavou potřebu natáčet parodie. Protože, jak říkal jejich strýček Ben Mussolini, s velkou parodií přichází velký prachy. A děvky. 

magazin.cz

Spajdrmen a spol.
Suprhrdina je prostě jen další výpotek v nekonečné řadě. Dějově se drží filmového Spider-Mana, ale občas tam do děje – povětšinou zcela nesmyslně – vstoupí nějaký jiný komiksový hrdina.

Jedna scéna je obšlehnutá z Batmana, hrdina se potká s Human Torchem z Fantastic Four a dokonce navštíví sídlo X-Menů, kde si Wolverine pomocí svých drápů holí nohy a černošský profesor X má spoustu stejně plešatých dětí na vozíčku. Do toho jezdí profesor Hawking a přes počítačem ovládaný přístroj flegmaticky řve bolestí a papež se rve s dalajlámou.

Většina vtipů je slabá jako moucha po obrně, ale najde se i pár, které jsou skoro legrační. Jak se vám bude líbit, to záleží na tom, jestli jste ještě pamětníci doby, kdy parodie byly opravdu legrační.

Vzpomínáte? Na filmy jako Připoutejte se, prosím, Bláznivá střela, Žhavé výstřely nebo Přísně tajné? Pokud jste tyhle filmy viděli, tak pro vás Suprhrdina bude jen chabá kopie... něco jako když si necháte kreslit svůj autoportrét od šestiletého dítěte. Všechny vtipy, na které ve filmu narazíte,  jste už někde viděli - jen s tím rozdílem, že tehdy byly legrační.

magazin.cz

Vzpomínky na minulost
Hlavní rozdíl je v tom, že v těch starých filmech byly nejen originálnější nápady, ale hlavně se s nimi lépe pracovalo. Jenže proč se dneska namáhat? Přece stačí vzít hotový film, přetočit ho záběr po záběru a každou scénu nějak shodit... ideálně tím, co vás napadne jako první. A tak absurdně hravý humor nahradilo prdění a mlácení do hlavy.

Navíc staré parodie držely příběh a fungovaly i jako biják. Suprhrdina se sice inspiruje Spider-Manem, ale v rukou tvůrců se rozpadá do legoidních kostiček nelegračních skečů. Jasně, je to pořád lepší než Děsnej doják, Velkej biják a Meet the Spartans (prostě všechno od Friedberga a Seltzera), ale to je asi tak všechno pozitivní, co k tomu můžeme říct.

magazin.cz

Dobře vám tak
Jak jsme psali, pokud jste viděli ty staré legendární parodie, budete ze Suprhrdiny zklamaní. Pokud ale všechno, co je víc než tři roky staré, považujete za filmy pro pamětníky, vhodné tak leda pro merendy v domovech důchodů, budete asi žasnout nad originálností a nápaditostí vtipů.

Ale pak možná žasnete i nad tím, že když stisknete takový knoflík na stěně, udělá se v místnosti najednou světlo. A pak si takovéhle filmy zasloužíte. Ale proč máme my, nevinní, trpět s vámi?

Superhero Movie, USA 2008, režie: Craig Mazin, hrají: Drake Bell, Sara Paxton, Christopher McDonald, Leslie Nielsen



V kinech od:
24.4. 2008

Podívejte se na trailer:

 

Zaujal vás tento film?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 108