Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Watchmen / foto: Bontonfilm

Watchmen. Sex, násilí a deprese

Bůh existuje... a je Američan.

Píšou se osmdesátá léta. Amerika vyhrála válku ve Vietnamu, květinové děti čuchají ke kytkám zespodu, Richard Nixon alias Tricky Dick kandiduje na čtvrté volební období a studená válka se začíná rozehřívat na pokojovou teplotu. Jo a většinu z toho mají na svědomí superhrdinové.

Pokud Superman bojoval za právo, spravedlnost a americký životní styl, tak tihle supermani bojují hlavně za to poslední. Říkají si Strážci a – jak název napovídá – hlídají svět. Jenže, kdo hlídá je?

A hlavně, kdo je zabíjí?

magazin.cz

Cesta do duše superhrdinů
Strážci jsou další z filmů podle komiksu, a to dokonce podle jednoho z nejslavnějších komiksů světa, podle Moorovy temné destrukce superhrdinského žánru.

Alan Moore zatím neměl s komiksovými adaptacemi štěstí: Liga výjimečných byla výjimečně děsivá, Z pekla pekelně nudné, V jako Vendeta bylo... slušné, ale až moc naivní a agitační (sorry - na vendetu mě nic nenapadá), a teprve Strážci se trefili do černého.

Možná taky proto, že se tenhle film drží předlohy tak pevně, že by tonoucí mohl jen obdivně zírat. Což znamená, že je epický, rozmáchlý - a románově roztěkaný. Základní linka (o blížícím se konci světa) se nenápadně prodírá vedlejšími liniemi jako baletka davem rozzuřených fotbalových fanoušků, a teprve těsně před koncem začíná nabírat na svalové hmotě a měnit se v Hulka, kterému právě někdo řekl, že zelená je barva homosexuálů. Jinak děj rozjíveně hopsá od jedné narušené postavy k druhé. Každý z hrdinů má svá psychická traumata a vlastnosti, za které zasluhuje opovržení i obdiv - a my se jim díváme nejprve pod masku a pak i pod kůži.

magazin.cz

Díky tomu je snímek spíš komorní psychologické drama na téma, jak by to vypadalo, kdyby superhrdinové žili v naší realitě, než desktruktážní thriller. Což je možná dobře, protože politická výpověď je už přece jen trochu vyčpělá - komiks vznikl v době, kdy se ještě Sovětský svaz a Spojené státy trumfovaly, kdo dál dočůrá.

Ale díky překvapivému a originálnímu finále (tedy pokud jste nečetli komiks,) nemáte z filmu pocit něčeho, co jste našli zdechlé u babičky na půdě.

This... is... WATCHMEN!
Zack Snyder Strážci dokázal, že umí natáčet nejen filmy, ve kterých se tři sta polonahých chlapů zpomaleně řeže s tisícovkami polonahých chlapů, ale že zvládne i příběh. I když to z ukázek vypadá, že se tu bude zpomalovat tak masivně, že během první hodiny nepřejdou hrdinové ani obývák, tak ve filmu je takových záběrů jen pár - zbytek je natočený naprosto klasicky.

Plakáty slibují přebarvenou podívanou, film nabízí civilní drama, na kterém je asi nejulítlejší nos Richarda Nixona. A soubojů je tu málo... ale zato jsou pěkně krvavé a brutální (a taky tu najdete sex a bimbající se penis, což se obvykle v komiksových filmech nevyskytuje).

Zack Snyder adaptoval kultovní komiks se stejným respektem, s jakým se Jackson pustil do Pána prstenů – a absolutní věrnost je tu až skoro na škodu. Některým místům mohl klidně zamávat na rozloučenou a snímek o půl hodinu zkrátit. Třeba seškrtat scény se Sůvou a Hedvábným přízrakem. Jak jsou tihle hrdinové nejnormálnější, tak jsou zároveň nejméně zábavní.

magazin.cz

Nemají ani na páchnoucího psychopata Rorschacha (skvělý Jackie Earl Haley), ani na mimózního Doktora Manhattana (který vysvětluje, že mrtvý a živý člověk obsahuje stejné molekuly, takže mezi nimi není žádný rozdíl).

Strážci nejsou to, co by si normální člověk představil pod pojmem „komiksový film“. Je to temné a ponuré drama s ještě temnějším a ponuřejším koncem. Všichni od Spider-Mana víme, že s „velkou mocí přichází i velká odpovědnost“ - Strážci ukazují, jak velká ta odpovědnost může být – a kam až nás může zavést.

Doufejme, že vás zavede do kina.

magazin.cz


STRÁŽCI – WATCHMEN, Watchmen USA 2009. Režie: Zack Snyder. Hrají: Jackie Earl Haley, Patrick Wilson, Malin Akerman

Hodnocení: 8/10
V kinech od: 5.3. 2009


Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 174