Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Avatar / foto: Bontonfilm

Troška trumfnul svým novým filmem i Avatar!

Podobný kousek, který se povedl režisérovi Zdeňku Troškovi, už dlouho nezažil žádný český režisér.

Poslední víkend v únoru, kdy měl jeho nový film Doktor od Jezera hrochů premiéru, předstihl ve sledovanosti dokonce i letošní celosvětový filmový trhák Avatar.

"Je to tak. A ani jsme nemuseli být namodro," potvrdil se smíchem Korzu Troška, který měl z úspěchu velkou radost. Od jeho premiéry (25. 2.) už vidělo film na 180 tisíc diváků. To se povede jen málokterému českému režisérovi.

Paradoxní je, že Troška měl původně točit úplně jiný žánr, a to pohádku. "Všechno bylo ale nakonec jinak. Tady je opravdu vidět, že změna je život. Pohádka už byla připravená, ale nepodařilo se nám sehnat tolik peněz, kolik bychom potřebovali. A do toho přišla nabídka, jestli bych se nepodíval na tuhle knihu pana Švandrlíka," vysvětlil režisér.

Dětská láska
A protože ho miluje už od dětství, rozhodl se rychle. "Jako děti jsme ve čtvrté třídě odebíraly časopis Pionýr, kde vycházely na pokračování Neobyčejné příběhy žáků Kopyta a Mňouka. To byla moje četba číslo jedna. A pochopitelně jak šla léta, seznámil jsem se i s dalšími jeho tituly a nakonec i s ním osobně. Byli jsme dlouholetí kamarádi. Možná proto jsem to režíroval já," řekl Troška.

Celé natáčení prý probíhalo naprosto v pohodě. Dokonce ani čtrnáct dní v Keni nezanechalo na nikom následky.

"Nikdo nedostal ani průjem, natož aby byl napaden nějakým zvířetem. Byla tam fantastická atmosféra," pochvaloval si režisér, který se teď prý konečně vrhne do zmiňované pohádky od Boženy Němcové.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 144