Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Klub Julese Vernea

Bratrstvo krve: upíří sága pro muže!

V jisté povídce se praví, že malíř je buď slavný nebo živý. O spisovatelích to ovšem neplatí, a tak se Jiří Kulhánek už patnáct let po své první knize dočkal úctyhodné a úctyplné parafráze.

Věnování románu zní: „Jiřímu Kulhánkovi a všem jeho zničeným i přeživším motorkám. Tahle kniha je tak trošku pocta a tak trošku... Ale to všechno už přece dávno víš, ty starej parchante.“

Inspirace zřejmá
Ano, ví. Jirka Kulhánek udělal z upírů fenomenální - byť zčásti záporné - hrdiny dávno před Meyerovou, a to v textech nepoměrně zábavnějších, než je sága Zívání. Není tedy divu, že se dočkal následovníka, který si uvědomuje a váží toho, kdo českým autorům před lety prošlapal (či spíše prostřílel) cestičku čtenářským davem opilým zahraničními tituly.

magazin.cz
Když se na nejmenovaném (protože mi nezaplatili) serveru prvního dubna loňského roku objevila ukázka z chystané knihy o Bratrstvu krve, vyvolala zájem stejně silný jako víru, že jde o aprílový žert. Koneckonců, vypadalo to spíše na příručku pro masny: autor Kotleta, cyklus měl v názvu krev, první díl pak nářez... Jenže začínající spisovatel nezklamal a do roka a čtvrt vyzval recenzenty na boží súd.

ET vs. Dracula
Hustej nářez je opravdu kulhánkovina. Země obsazená žlutými, zakrslými mimozemšťany pod jejich vládou sice netrpí zdaleka tolik, jako ve slavné knize Cesta krve, ale upírům se kolonizátoři stejně nezamlouvají.

Není divu - zatímco obyčejné lidi vedou žlutí šéfové k prosperitě a bohatství, ostrozubky, které odmítnou kolaborovat, končí jako pokusný materiál na laboratorních stolech. Problém ovšem je, že jednotlivé upíří klany spolu nesmiřitelně bojují, a navíc i když máte coby upír podstatně vyšší práh bolesti, zranitelnosti a zabitelnosti, tak proti mimozemským robotům toho zase tolik nezmůžete.

Kulhánkův učedník
V Hustým nářezu je podle autorova literárního vzoru nahuštěna spousta akce, krve a hlášek. Pravda, text není všude tak vycizelovaný jako v Kulhánkových knihách, ale Mistr je jen jeden a učedníci jsou od toho, aby se učili.

Roztomilé pasáže vás i přesto čekají, ať už jde o smažkoadvokáta Uhříka, netopýří útěk či úhlavní padoušku, která je stále o krok napřed.

A to nemluvím o roztomile realistické skutečnosti, že hlavního hrdinu do všech problémů dostalo to, co nosí v kalhotách a o čem se v dámské společnosti sice nemluví, ale o to víc se na to myslí.

František Kotleta: Bratrstvo krve - Hustej nářez. Obálka Lukáš Tůma. Klub Julese Vernea, Praha 2010. 288 str. 290 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 15