Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Mužská povolání, která ničí vztah

Udržet si pevný a poklidný vztah, to chce snahu obou partnerů. Odborníci však přišli na to, že vztah může zničit povolání muže, a sestavili žebříček nejhorších mužských povolání pro partnerské soužití.

Možná se domníváte, že dobrý vztah nemůže mít třeba hasič nebo policista, který tráví dlouhé hodiny v práci. Tak to se pletete! Budete se divit, která mužská povolání jsou pro vztah nejhorší.

Švédští vědci provedli výzkum u několika manželských párů. V těchto manželstvích vždy jeden z partnerů dojížděl do zaměstnání více než 45 minut každý den. Odborníci zjistili, že takové manželské páry se častěji rozvádějí, rozvod hrozí o 40 procent více než u jiných manželských párů. Hlavní problém vidí odborníci na partnerské vztahy v tom, že partneři spolu tráví méně času, také se nezapojují oba při práci o domácnost a brzy se u obou partnerů objeví stres, mnohdy i potíže se spánkem. Všechny tyto problémy kvalitě vztahu rozhodně nepřidají.

Vědci z Radford University ve Virginii vycházeli ze studií švédských vědců. Předpokladem pro šťastné a spokojené manželství pro ně byl společně trávený čas obou partnerů, minimum stresu a dostatek kvalitního spánku.

 

Odborníci z Radford University provedli výzkum při sčítání lidu. Z výsledků tohoto sčítání zjistili, která mužská zaměstnání jsou pro partnerské soužití nejhorší. A která povolání to tedy jsou?

magazin.cz

 

První příčku žebříčku nejhorších profesí pro vztah obsadili tanečníci a striptéři. Rozvodovost se v tomto případě pohybuje kolem 43 procent. Roli také hraje jistě žárlivost partnerky takového tanečníka nebo striptéra.

Na druhém místě žebříčku se umístili barmani s rozvodovostí 38 procent. Nejčastější příčinou rozvodů byly dlouhé noční směny mužů tohoto povolání.

Více než 29 procent doktorů a jiných pracovníků ve zdravotnictví si nedokázalo udržet manželství. Problémem je časová náročnost lékařských profesí a také neustálá pohotovost na telefonu. Kvůli tomu jim patří třetí místo na seznamu nejhorších povolání pro vztah.

Čtvrté místo patří pokrývačům. Ti se rozvádí ve 27 procentech manželských svazků. Že by pokrývači trávili více času na střeše než se svou manželkou?

magazin.cz

 

Poslední, páté místo obsadili námořníci, kteří jsou věčně na cestách po moři. Jejich kočovný život má za následek dvaceti šesti procentní rozvodovost. Jenom o procento méně mají také věčně cestující řidiči kamionu.

Ať už váš partner pracuje kdekoli a jakkoli, odborníci mají několik rad, jak lze kvalitní partnerský vztah udržet. Podle psychoterapeuta Franka Solano z New Yorku by si měl každý uvědomit, že práce, při které hrozí nadmíra stresu a je potřeba maximální pracovní nasazení, může vztah ohrozit. Jak tomu zamezit? Psychoterapeut všem pracovně vytíženým mužům radí, aby vždy, když mají práce nad hlavu a jsou ve stresu, varovali svou partnerku, že mají špatný den. Chápavé ženy se budou jistě ke svým unaveným mužům chovat tolerantně.

Všeobecně vztahu prospěje, když si na sebe partneři najdou čas, i přesto, že jsou oba pracovně vytížení. I kdyby se mělo jednat jenom o povídání u šálku kávy nebo společně strávený víkend. Pokud musí partneři trávit hodně času bez sebe, měli by si vzájemně dávat najevo, že na sebe stále myslí. Frank Solano radí, aby manžel z pracovní cesty přivezl své ženě nějaký malý dárek. Je to takový malý důkaz lásky.

magazin.cz

 

Dalším problémem je nesynchronní pracovní doba. Někdy se doma zkrátka partneři míjejí. Podle psychoterapeuta Andrea Gordyho lze však i tento problém řešit. Partneři by měli využít všech přestávek v pracovní době a zajít se svým protějškem třeba na dobrý oběd.

Odborníci upozorňují na to, že bez ohledu na profesi partnerů se může manželství rozpadnout. V každém vztahu by proto vždy měla být dobrá komunikace, vstřícnost a pochopení. To je podle odborníků záruka pevného vztahu a spokojeného manželství.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1