Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nemluvím s tebou / foto: shutterstock

Tichá domácnost je horší než hádky

Také si myslíte, že to nejhorší, co se může ve vztahu objevit, jsou neustálé hádky? Tak to se mýlíte! Hádky (v určité míře) mohou vztahu naopak prospívat a posílit ho. Tzv. tichá domácnost je mnohem horší než občasné výměny ná

Tichá domácnost ve vztahu obvykle nastává po hádce či neshodách mezi partnery. Lidé spolu zkrátka přestanou komunikovat. Časem se u nich objeví agresivní a neurotické projevy chování, což vztahu rozhodně neprospěje. Navíc se tato „taktika“ může negativně podepsat na zdravotním stavu partnerů. Jak bylo prokázáno, potlačování emocí člověku neprospívá. Má na svědomí oslabení imunitního systému a mnohdy i rozvoj zdravotních problémů, jako jsou choroby močových cest, zažívací potíže nebo sexuální dysfunkce.

Mlčení může být samozřejmě někdy na místě. Pomůže třeba ve vyhrocených hádkách, kdy by člověk svému partnerovi mohl nechtěně svými slovy ublížit, což by ho později jistě velmi mrzelo. Také si díky mlčení můžeme srovnat myšlenky v hlavě a promyslet si, co vlastně chceme svému protějšku sdělit a jak lze celý problém vyřešit. Rozhodně není vhodné mlčením problémy řešit, to zkrátka nelze. Partneři by vždy měli o problémech mluvit, komunikace je základem každého vztahu!

Pokud partneři mlčí, nemluví spolu, vlastně tak ukazují jeden druhému svůj vzdor a snaží se ho tímto způsobem vytrestat a dohnat k uznání chyby a k ústupu. A to je chyba. Časem partneři zapomenou, o čem se vlastně přeli a jaký je ve vztahu skutečný problém. Ten totiž nahradilo ticho. Po pár dnech spolu většinou dvojice začne mluvit, ovšem řešení situace stále nenachází. Naopak se mnohdy objeví výčitky a hádky začnou nanovo. A vystřídá je opět mlčení. Je to začarovaný kruh. 

Zapomeňte tedy na tichou domácnost a snažte se s partnerem komunikovat – o problémech, o svých plánech a pocitech, zkrátka o všem. Jak již bylo zmíněno, bez komunikace to ve vztahu nejde. Vzájemně si naslouchejte, respektujte se, snažte se najít řešení či kompromis. Bez občasných hádek se neobejde žádný vztah, je třeba je tedy umět řešit.

Jestli jste ve vztahu ten, kdo zaujímá taktiku mlčení, zkuste si odpovědět na otázku, proč to vlastně děláte. Chcete svému partnerovi ukázat, že máte pravdu? Nebo ho tímto způsobem chcete potrestat? A uvědomujete si, jak mu tím ubližujete a zároveň vztah ničíte? Zapomeňte na mlčení a začněte s partnerem naopak komunikovat. Tedy alespoň v případě, že vám na vašem protějšku i vztahu záleží. Pokud si nejste jisti, zda zvládnete mlčení prolomit, může vám pomoci psycholog.

 

Tichá domácnost je horší než hádky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!