Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Antikoncepce / foto: Shutterstock

Co dělat, když selže antikoncepce?

Každý, kdo má jen trochu povědomí o sexuálním životě, ví, že před nechtěným početím je nutné se chránit.

Naštěstí existuje hned několik možností, a každý si tak může vybrat přesně to, co mu vyhovuje. Ovšem i ten nejzodpovědnější člověk může občas udělat chybu, jenže v tomto případě vám mohou následky skutečně změnit celý život.

Antikoncepce

I přesto, že počty dívek a žen, které užívají antikoncepční pilulky, klesají, je to zatím jeden z nejpoužívanějších způsobů, jak zabránit nechtěnému těhotenství. Když se nad tím zamyslíte, je tato varianta vlastně velice jednoduchá a především pohodlná, jak nepřijít do jiného stavu. Jediné, na co si musíte dát pozor, je, abyste si pilulku skutečně vzala. I přesto ovšem uživatelek antikoncepce ubývá. Příčina je ta, že vlastně nikdo zatím nedokáže říci, jaké jsou dopady dlouhodobého užívání pilulek. A mnoho žen si nechce zanášet svůj organismus dlouhodobě chemií. Poté se většina spoléhá na tradičnější metody. Co když ovšem tento způsob selže? Nejspolehlivější je pojistit se tabletou „po“.

Pohotovostní antikoncepce Afternor

Víte, že až polovina těhotenství je neplánovaných? Tableta „po“ neboli pohotovostní antikoncepce zabraňuje těhotenství ještě dříve, než k němu dojde. Tableta oddaluje uvolnění vajíčka z vaječníku nebo zabraňuje spermiím vajíčko oplodnit. To může zajistit pouze v případě, že tabletku užijete do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku. Samozřejmě i v případě Afternoru platí, že čím dříve tabletu užijete, tím bude její účinek vyšší. Rozhodně však nepoužívejte tabletu jako pravidelné řešení těchto situací, nejedná se totiž o náhradu pravidelné antikoncepce a doporučuje se ji tedy využívat maximálně jednou během menstruačního cyklu. V dnešní době tyto tablety již běžně zakoupíte v lékárně bez nutnosti předpisu.

K tomuto článku není otevřena diskuze