Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Domácí násilí / foto: shutterstock

Muži jako oběti domácího násilí – co se děje za zavřenými dveřmi?

O domácím násilí páchaného na ženách se ví a píše hodně. Ale co týraní muži?

Muži cítí stud

Muži se velmi často stydí za tuto situaci a tudíž se k situaci raději nepřiznají, nevyhledají pomoc. Mají vůbec problém si připustit, že jsou vlastně obětí tyranky. Po letech už bývají psychicky tak vyčerpaní, že spíše rezignují, než by měli energii na to, něco řešit.
V případě mužů jde ve většině případů o psychické týrání, i když ani fyzické násilí nemusí být výjimkou. V domácnosti tyranky rozhodně nepanuje dobrá nálada. Každý náznak spokojenosti je okamžitě shozen a nahrazen kritikou, ponižováním, slovními útoky. Muž bývá neustále udržován v pocitu viny a je často ponižován. Podle tyranky nejen že vypadá hrozně, ale nic neumí, nedokáže, je k ničemu, vydělá málo peněz, zplodil nevychované děti a podobně. 

Odevzdej peníze

Často dochází také k násilí ekonomickému a sociálnímu. Oběť odevzdává svůj plat, ze kterého dostane odměřenou částku jako kapesné nebo také vůbec nic. Může být izolován od svých přátel, zbytku rodiny, dokonce i vlastních potomků, pokud nežijí ve společné domácnosti. Na denním pořádku je vydírání.
Výjimkou není ani sexuální týrání, kdy je muž zesměšňován, že je v této oblasti neschopný. 

Tyranku poznat nemusíte

Tyranky na první pohled nemusíte vůbec poznat. Mezi příbuznými a známými mohou být oblíbené, mění se pouze doma vůči svému muži. Rády se také stavějí do role obětí a jako tyran bývá osočován muž. Proto také spoustu mužů nepřizná, že tou obětí jsou oni. 

Setrvání v tyranské domácnosti

Většina mužů v takové domácnosti dál setrvává, a to z mnoha důvodů. Stydí se přiznat pravdu, mnohdy nepřiznají ani sami sobě, že jsou obětí týrání, situaci bagatelizují, nemají prostředky, aby se mohli odstěhovat, bojí se pomluv, předsudků, odsouzení od potomků. V nejhorším případě se v zoufalství mohou pokusit o sebevraždu. Specifické způsoby pomoci pro týrané muže jako pro ženy nejsou, mohou však využít azylové domy, krizová či intervenční centra. 
Mějme oči otevřené. Nejen ženy se stávají oběťmi domácího násilí, ale také muži. A nejsou to zase tak výjimečné situace. Dívejme se kolem sebe a naslouchejme. Volání o pomoc může být někdy opravdu těžko rozpoznatelné.


Zdroj: 

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/tyrani-domaci-nasili-muzi-zeny-pomoc-novy-zakon.A200218_101628_domaci_rko
https://www.patricieanzari.cz/cz/autorske-texty/zamysleni/2020/265-psychicke-tyrani

Muži jako oběti domácího násilí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!