Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Toxický vztah / foto: shutterstock

Jak poznám, že je můj vztah toxický

Ve zdravém vztahu všechno tak nějak funguje. Toxické vztahy jsou něco jiného. V toxickém vztahu můžete po čase stráveném s partnerem neustále cítit vyčerpaní nebo nešťastní, což může naznačovat, že je třeba některé věci změnit.

Nedostatek podpory

Zdravé vztahy jsou založeny na vzájemné touze, aby ten druhý uspěl ve všech oblastech života. Když se však situace změní v toxickou, každý úspěch se stává soutěží.

Společně strávený čas už zkrátka nepůsobí pozitivně. Necítíte se podporováni ani povzbuzováni. Místo toho můžete nabýt dojmu, že na vašich potřebách a zájmech druhému nezáleží, že jej zajímá jen to, co chce on.

Neustálé vyčítání partnerských chyb
Neustálé vyčítání partnerských chyb – Zdroj: Shutterstock.com

Toxická komunikace

Místo laskavosti a vzájemného respektu je většina vašich rozhovorů plná sarkasmu nebo kritiky a pohrdání. Partner vás nedokáže za nic pochválit a neustále vás kritizuje. Pokud se vyhýbáte komunikaci s partnerem, abyste si odpočinuli od neustálé kritiky, rychle ze vztahu utíkejte pryč.

Závist nebo žárlivost

I když je naprosto v pořádku, že čas od času zažijete trochu závisti, není to na stejné úrovni, jako když vám závist brání myslet pozitivně na úspěchy vašeho partnera.

Totéž platí pro žárlivost. Ano, je to naprosto přirozená lidská emoce. Pokud však vede k neustálému podezírání a nedůvěře, může rychle začít narušovat váš vztah.

Přílišná žárlivost
Přílišná žárlivost – Zdroj: Shutterstock.com

Partner/ka se projevuje jako stíhačka

Ptá se váš partner neustále, kde jste? Možná je otrávený nebo podrážděný, když okamžitě neodpovídáte na zprávy, nebo vám píše znovu a znovu, dokud neodpovíte.

Toto chování může pramenit ze žárlivosti nebo nedostatku důvěry, ale může také naznačovat potřebu kontroly. Obojí může přispívat k toxicitě vztahu.

Neupřímnost

Neustále si vymýšlíte lži o tom, kde se nacházíte nebo s kým se scházíte, ať už proto, že se chcete vyhnout trávení času s partnerem, nebo proto, že se obáváte, jak by reagoval, kdybyste mu řekli pravdu? Tak přece nevypadá zdravý vztah.

 

Zdroj:

https://www.healthline.com/health/toxic-relationship#signs-of-toxicity

Jak poznám, že je můj vztah toxický

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!