Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spokojený pár / foto: shutterstock

Důvody, proč být nejdříve přáteli, než skončíte spolu v posteli

Jdete ze vztahu do vztahu? Nebo se naopak déle rozhlížíte, zacílíte a doufáte, že je to ten pravý, ale i to obvykle nevyjde? Možná chybí to nejzásadnější!

Snad každý touží po dlouhodobém intimním vztahu. Zpravidla nás ovládne ono vzrušení, že jsme skutečně s někým ve vztahu. Jenže kromě sexuální přitažlivosti se ukáže, že mezi námi chybí to nejdůležitější, a tím je přátelství. Proč je tedy lepší být nejdříve kamarádi, než se stanete milenci?

Kamarádi, nebo milenci?
Kamarádi, nebo milenci? – Zdroj: Shutterstock.com

S kamarádem nehrozí pád do problémového vztahu

S nejlepšími přáteli zažíváme nejvýznamnější okamžiky. Jsou mnohdy naše vrby. Svěřujeme jim i naše touhy, sny, ale také problémy. Stejně tak se s nimi smějeme, ale i brečíme. To je už i tak dost intimních projevů v ryze kamarádském vztahu, že? A právě ona vzájemná, nevinná blízkost charakteristická pro pevná přátelství, otevírá zámky.

Budování vzájemné důvěry

Přátelství pomáhá budovat důvěru, která je jedním z hlavních pilířů vážného, dlouhodobého, spokojeného vztahu. Když důvěřujete druhému, klesá tak vaše potřeba být neustále ve střehu. Vytrácí se obava z toho být za každé okolnosti sám sebou. Když druhému věříte, cítíte se komfortně, bezpečně a nebojíte se říkat opravdu to, co si myslíte. Nepřetvařujete se. Důvěra dává svobodu komunikovat otevřeně a bez obav z kritiky či zesměšnění. S důvěrou tak neexistuje úzkost či strach, že budete zrazeni, pokud se vztah přesune do intimity, že budete podvedeni.

Vzájemná důvěra je pilířem šťastného vztahu
Vzájemná důvěra je pilířem šťastného vztahu – Zdroj: Shutterstock.com

Shodné životní priority

Mezi další podstatné pilíře dlouhodobého milostného vztahu jsou sdílené hodnoty, cíle, ideály apod. Během kamarádství poznáváte, jaký ten druhý člověk opravdu je, jaké jsou jeho sny, vize, životní motivace, co je pro něho prioritou, po čem touží apod. Přátelé nemusí vždy být na stejné vlně v tom, co pokládají za nejcennější pro smysluplný život. Pokud se tak stane, má přátelství potenciál přejít do lásky.

Vstřícnější přístup ke kamarádovi

Poznat někoho nejprve jako přítele, a ne jako partnera, nabízí jedinečnou možnost. A to mít nejen skvělého společníka, člověka, kterého máte rádi, ale také s největší pravděpodobností někoho, s kým budete chtít sdílet i život. Být nejdříve kamarádi je oboustranně výhodné. Však přátelé potřebujeme k našemu životu. A k tomu dobrý přítel ví, kdo jste, a je tu, aby vám pomohl, poskytl podporu a povzbuzení. Bývá nablízku i v těch chvílích, kdy ho nejvíce potřebujete. Zamysleli jste se někdy nad tím, že k přátelům býváte mnohem vstřícnější, méně sobečtí, otevřenější? Je tedy dobré nejprve poznat partnera jako přítele, než se z něj stane váš milenec.

 

Zdroje:

https://www.elle.cz/laska-sex/vy/5-duvodu-proc-se-vyplati-byt-prateli-pred-tim-nez-skoncite-v-posteli

https://www.lifee.cz/psychologie/proc-vas-nejlepsi-kamarad-muze-byt-osudovym-muzem-vaseho-zivota_1722.html

Důvody, proč být nejdříve přáteli, než skončíte spolu v posteli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!