Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zamilované opice / foto: shutterstock

Za sex neplatí jen lidé, prostituci znají i primáti

Prostituce je, často s dávkou nadsázky, tradičně označovaná jako nejstarší řemeslo. Americké malpy ukazují, že toto označení není daleko od pravdy.

Neobvyklý výzkum, který v roce 2005 provedl americký vědec Keith Chen, ukázal, že sex byl skutečně jednou z prvních služeb, za kterou si lidé platili. A nejen lidé. Během jednoho z experimentů totiž naučil malpy kapucínské používat stříbrné plíšky jako platidlo, které mohly směňovat za jídlo. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Za sex neplatí jen lidé
Za sex neplatí jen lidé – Zdroj: Shutterstock.com

Opičí gambleři, lupiči a prostitutky

Chen jim nejprve ukázal, že za různé množství plíšků mohou získat některé druhy ovoce nebo želé. Zároveň začal každé z nich dávat dvanáct plíšků denně. Opice to rychle pochopily a začaly vyměňovat „mince“ za to, co měly nejraději. Když později Chen zvedl cenu nejoblíbenějších kousků, malpy zareagovaly podobně jako lidé – začaly si kupovat to levnější ovoce i přesto, že nebylo tak chutné. Naopak když ceny poklesly, opice nakupovaly do zásoby.

Tím ovšem experiment zdaleka neskončil. Chen primáty kromě nakupování zasvětil také do tajů hazardu. Naučil je hru, kdy mohli své jmění vsadit a buď ho zdvojnásobit, nebo o všechno přijít. Někteří z nich této hře naprosto propadli a projevovali na ní závislost. Netrvalo dlouho a objevil se dokonce první opičí lupič.

A jak to souvisí s prostitucí? Chen si jednoho dne všiml, jak jeden ze samců předal své plíšky samici. Následně proběhl sex, načež si samice zašla s nabytými mincemi koupit oblíbené ovoce. Koncept prostituce se vyvinul zcela spontánně, stejně jako tomu nejspíš bylo i u předků člověka.

Na lovu klientů
Na lovu klientů – Zdroj: Shutterstock.com

Prostituce ve volné přírodě

Na prostituci ostatně můžeme narazit i ve volné přírodě, a to u šimpanzů bonobo. Není divu, s člověkem mají společného téměř 99 % genetického materiálu. Jako platidlo u nich funguje především jídlo. Kromě toho umí dát francouzský polibek, jsou sexuálně aktivní i mimo plodná období a někteří jedinci vykazují známky homosexuality.

 

Zdroje:

(1) https://www.nespechej.cz/clanky/opice-gamblerky-prostituce-20230617-1707.html

(2) Kniha Stíny zapomenutých předků - autor Carl Sagan, ISBN: 80-85876-91-4  

Za sex neplatí jen lidé, prostituci znají i primáti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!