Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Konec vztahu / foto: shutterstock

Jak ve vztahu obnovit narušenou důvěru? Chce to čas, otevřenou diskuzi i trochu másla na hlavu

Jakákoliv lež a neupřímnost může vztahem otřást a narušit vaši důvěru v partnera. A je jedno, jestli se jedná o nevěru, velký nákup za zády druhého nebo počet alkoholických drinků při včerejším posezení s přáteli.

Důvěra je základ každého vztahu, bez ní nebude fungovat. Pokud je narušená, vede k častějším hádkám, pochybnostem a stavům úzkosti, které vztah dále podkopávají. Dobrou zprávou je, že se dá obnovit, pokud o to oba z partnerů stojí. Jak na to?

Partnerská souhra
Partnerská souhra – Zdroj: Shutterstock.com

Nechte emoce plynout

Neodpírejte si negativní emoce. Abyste se posunuli dál, musíte si projít vztekem, zlostí i lítostí. Vyplačte se, vypovídejte se přátelům nebo se jen sami ponořte do depresivních myšlenek. Je důležité si tuto fázi odžít, abyste se k ní později nevraceli.

Otevřená diskuze

Hlavou se vám zajisté honí spousta otázek. To je normální a v pořádku. A váš partner by se neměl odpovědím vyhýbat, pokud mu na záchraně vztahu záleží. Proto si s ním otevřeně promluvte, až z vás prvotní šok opadne, i když to ani pro jednoho z vás nebude lehké. Partnera se snažte nepřerušovat a vyslechnout ho co nejvíc v klidu. Pokud na něj budete útočit, nejspíš se bude snažit vyhnout tomu, aby vám řekl celou pravdu.

Otevřená diskuze neznamená hádku a křik
Otevřená diskuze neznamená hádku a křik – Zdroj: Shutterstock.com

Dává vám najevo, že ho to mrzí?

Pokud se rozhodnete, že partnerovi opravdu chcete odpustit, soustřeďte se na změny v jeho chování, kterými vám dává najevo, že se změnil k lepšímu, nebo kterými se vám snaží vše vynahradit. Budete alespoň vědět, zda mu na vás stále záleží. Vy se ale zároveň snažte odolat pokušení partnera kontrolovat a přehnaně hlídat.

Bude to trvat

Je běžné, že i když se vztah zdá spravený, čas od času vám hlavou problesknou vzpomínky na jeho zradu. Snažte se jim ale příliš nevěnovat. Spíš než na minulost se soustřeďte na budoucnost – naplánujte si třeba romantickou večeři, která ve vás opět zažehne jiskru. Odpuštění je dlouhodobý proces, obzvlášť, pokud byla ve hře nevěra. Není od věci nechat se vést párovým terapeutem, který vám pomůže na vztahu pracovat.

 

Zdroj:

https://www.self.com/story/how-to-trust-partner-relationship

Dá se ve vztahu obnovit narušená důvěra?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!