Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Polyamorie / foto: shutterstock

Pravidla polyamorie – jak může fungovat vztah tří a více lidí?

Polyamorie je životní styl, kdy osoba žije v několika milostných vztazích zároveň, a to se souhlasem všech zúčastněných. V poslední době si získává na oblibě jako protipól k monogamním vztahům. Vyžaduje ale striktní pravidla.

Polyamorní vztahy nejsou jen doménou mladých lidí. Praktikují je třeba i starší manželské páry, které touží po změně, aniž by ohrozily svůj dosavadní vztah. V polyamorii přitom nejde jen o sex, ale o kompletní budování vztahu s jinými lidmi. Že takové soužití vyžaduje notnou dávku tolerance všech stran je jisté, aby ale mohlo dlouhodobě fungovat, je nutné nastavit si hranice.

Pravidla polyamorie
Pravidla polyamorie – Zdroj: Shutterstock.com

Co všechno si budete říkat?

V první řadě je nutné vykomunikovat to, jaké informace budete s partnerem v primárním vztahu sdílet. Někomu nevadí podělit se o podrobnosti, jiný nechce slyšet téměř nic. Stejně tak byste se měli shodnout, jestli svůj polyamorní vztah budete držet v tajnosti před okolím. Je naprosto nezbytné otevřeně mluvit o svých pocitech, přáních a hodnotách.

Rozpis dnů

Vztahům, kdy máte dalšího partnera, aniž by váš primární partner s tímto partnerem navázal vztah, se říká Vee. V takovém případě je vhodné vyčlenit si dny, které budete trávit s primárním partnerem a dny, které věnujete vedlejšímu partnerovi. A i pokud jste v provázaném vztahu ve třech či ve čtyřech, nemusíte nutně trávit veškerý čas se všemi partnery najednou.

Kdo, kdy, kde a s kým?
Kdo, kdy, kde a s kým? – Zdroj: Shutterstock.com

Mějte reálná očekávání

Čím více lidí je ve vztahu, tím více třecích ploch může vznikat. Různé osobnosti a povahy mohou mít i odlišné názory a najít kompromis může být o to těžší. Proto nezapomeňte stát nohama na zemi. Může se stát, že někdo z partnerů změní názor, nebo že se s někým dlouhodobě neshodnete. Koneckonců, to se stává i v monogamních vztazích.

Nenechte se k ničemu přemlouvat

V neposlední řadě musíte být přesvědčení, že takový vztah je skutečně to, co chcete. Pokud souhlasíte například jen z obavy, že jinak ztratíte partnera, nebudete v polyamorii nikdy šťastní.

 

Zdroj:

https://www.womenshealthmag.com/relationships/a28913681/polyamorous-relationship-rules/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=arb_ga_whm_md_pmx_hybd_mix_us_20196160291&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwoPOwBhAeEiwAJuXRhyGRascKxqs_LQxJp9gwDdX_Y6TcItDveSVGvL2SIooMoRueVQYVjhoC5qEQAvD_BwE

https://www.healthline.com/health/relationships/polyamorous#types

Pravidla polyamorie – jak může fungovat vztah tří a více lidí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!