Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Nechce si vás vzít? Mohou za to geny

Švédští vědci zjistili, že mnoho mužů, kteří se odmítají usadit, má běžnou genetickou odchylku.

Tito muži se odmítají ženit, i když mají s dlouhodobou přítelkyní potomka, a pokud se ožení, je dvakrát větší pravděpodobnost, že manželství bude bouřlivé a skončí rozvodem, než u mužů, kteří tuto genetickou odchylku nemají.

Toulavý gen
Není tedy příliš překvapivé, že muži, kteří tento "toulavý" gen mají, nejsou se svým životem moc spokojení.

Vědci tvrdí, že gen, který působí na produkci vasopresinu, sloučeniny, která chemicky upevňuje naše vztahy, by mohl vysvětlit životní volby známých záletníků, jako je například Rod Steward. Ten se oženil třikrát a má sedm dětí s pěti různými ženami. Nebo Richard Burton, který se oženil pětkrát se čtyřmi různými ženami.

magazin.cz

Švédští vědci zkoumali DNA pěti set párů dvojčat, z nichž všechna žila v dlouhodobém vztahu a měla děti. Někteří žili s partnerkou, jiní se oženili. Jak mužů, tak i žen se vědci ptali na rozličné otázky týkající se jejich vztahu. Výsledky pak porovnávali s genetickými testy.

Problémy udržet vztah
Ukázalo se, že záletnický gen ovlivňuje chování jen těch mužů, kteří mají dvě "abnormální" kopie genu AVPR1A. Tito muži potvrdili, že je pro ně těžké udržet vztah s manželkou či přítelkyní. Tito muži se také méně často ženili, a to i pokud žili s dlouhodobou partnerkou a měli s ní děti.

Jak uvádí list Daily Mail, vědci ze švédského Karolinska Institutet tvrdí, že "toto by mohlo vysvětlit menší ochotu těchto mužů vázat se."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 76