Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pod peřinou / foto: sxc.hu

Mužské hormony zvyšují chuť žen na sex

U žen po přechodu, kterým vadila malá chuť na sex, sexuální život nabral na obrátkách poté, co byly léčeny náplastmi s malým množstvím testosteronu.

"Mnoho žen po přechodu je dále sexuálně aktivních. Ačkoliv se jim do sexu nechce, chtějí vyhovět partnerovi a udržet v manželství klid a harmonii," řekla doktorka Susan Davis z Monash University v australském Prahranu, která studii vedla.

Ukázalo se, že náplasti s malým množství testosteronu pomáhají u žen, které po přechodu berou hormony. Efektivita této léčby u žen, které ženský hormon estrogen neberou, zatím prozkoumána nebyla.

Na výzkumu se podílelo téměř 800 dobrovolnic rozdělených do 3 skupin. První denně užívala náplasti s 150 miligramy testosteronu denně, druhá dvojnásobnou dávku a třetí dostávala placebo.

Nežádoucí ochlupení
Po šesti měsících se ukázalo, že u žen, které dostávaly větší množství testosteronu, se zvýšila frekvence sexu i uspokojení z něj. Mezi skupinou, která dostávala větší množství mužského hormonu, a tou, která dostávala méně, žádný podstatný rozdíl nebyl. Ženy z obou skupin vypověděly, že měly mnohem větší chuť na sex a cítily se lépe.

Nepříjemný vedlejší účinek, který se objevil u některých žen ze skupiny, jež dostávala více testosteronu, byl nežádoucí nárůst ochlupení. Mezi další vedlejší účinky, které se objevily u některých žen, patřily akné, vypadávání vlasů a prohlubování hlasu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 111