Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vzrušení / foto: shutterstock

Lidi nejvíce zajímá tajemství orgasmu

Na seminářích Rozkoš a láska se lidé nejčastěji ptají na orgasmus.

Psychoterapeut Max Schallauer z Waldingu u Lince se už léta zabývá zkoumáním partnerského života muže a ženy. S manželkou Christinou pořádá pro zájemce semináře na téma "Rozkoš a láska". Jak říká, oblast erotiky je pro jeho práci s páry mimořádně důležitá.

Sexuální problémy i hrátky
Nedávno začal rakouský specialista na svých webových stránkách beziehungsarbeit.at navíc poskytovat rady a odpovědi na různé otázky k tématu "sexualita v partnerském svazku".

Nejčastější dotazy se týkají vlastního sexuálního styku či problémů s dosažením orgasmu, ale značný zájem mají tazatelé i o rozmanitost a fantazii při milostných hrátkách.

Věk si žádá své
V každém věku a v každé fázi partnerského vztahu existují podle Schallauera jiné předpoklady pro sexualitu.

"Sexuální zkušenosti přicházejí nejprve pomalu. Také důvěra k partnerovi či partnerce potřebuje čas," tvrdí psychoterapeut. Podle jeho poznatků existují následující "stupně zdravého rozvíjení sexuality".

Fáze sexuality

  • Probouzení: Přibližně do 25 let člověk objevuje vlastní sexualitu a experimentuje s nově poznávanou polaritou mezi oběma pohlavími. Svůdnost sexuality vzniká z dosud nepoznaného a z ukájení probuzených pudů.
  • Zrání: Zhruba do 45 let jde o to, aby se partneři vzájemně co nejlépe sblížili a harmonizovali protiklady. Spokojenost ve vztahu vzniká z dobrého poznání vlastních potřeb a z vědomého akceptování osobnosti partnera či partnerky.
  • Uvolnění: S hormonálními změnami přibližně kolem padesátky se často probouzí nový zájem o sexualitu. V tomto věku nemálo mužů odchází od svých dosavadních partnerek a navazuje nové vztahy, zejména s podstatně mladšími ženami.
  • Transformace: Jakmile jedinec projde zmíněnými předchozími stupni, ztrácí tělesná sexualita ve vyšším věku na významu. Ten naopak získává komplexní duševně-tělesný svazek dvou partnerů.

Jak psychoterapeut Schallauer dodává, údaje týkající se věkového rozmezí se samozřejmě mohou v individuálních případech lišit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8