Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Sex v těhotenství

Představuje sex v těhotenství tabu, či naopak je v určitém období žádoucí? Kdy je pro ženu již nebezpečný?

Jako první otázku si jistě každá žena klade, zda je sex v těhotenství bezpečný. Právě kvůli obavám o své děťátko a také některým falešným mýtům představuje pro mnoho žen sex v těhotenství tabu. Podle lékařů jsou ale tyto obavy při zcela běžném průběhu těhotenství bez komplikací zcela zbytečné. Obecně lze říci, že pohlavní styk u standardně probíhajícího těhotenství je možný v celé délce a je bezpečný pro matku i dítě za předpokladu, že je dodržena maximální hygiena a žena si sex přeje.

Přesto však nakonec nemusí být ve všech případech pro ženu sex v těhotenství vhodný nebo může být v důsledku gravidity touha ženy značně utlumena. Měnící se hladina hormonů, únava nebo časté nevolnosti sexu bohužel nepřejí. Během druhého trimestru vzrůstá přítok krve do pohlavních orgánů a i prsa se stávají citlivějšími.Ve třetím trimestru žena značně přibírá a její bříško se zvětšuje, připojují se často bolesti zad a další symptomy, které sexuální apetit ženy spíše utlumí.

magazin.cz

V těhotenství dáváme přednost těm polohám, které ženě její stav umožňuje a které jsou jí příjemné. Některé polohy je tak nutné vynechat zcela, jiné je vhodné poněkud upravit. Během gravidity vyhovuje ženě například poloha, kdy klečí na kolenou s nohama široko rozkročenýma a dle svých možností se může předklonit dopředu. Muž do ženy vstupuje zezadu. Pro ženu bude poloha příjemná díky tomu, že si chrání bříško.

Poloha, která je ideální i pro pokročilé stádium těhotenství, kdy už má žena břicho opravdu velké, je ta, kdy se žena a muž milují na boku. Žena leží na boku, tak aby jí to bylo pohodlné a muž do ní vstupuje zezadu. Příjemná může být tato poloha i díky těsnému kontaktu obou partnerů, kteří se k sobě tisknou. Jde o mazlivou intimní polohu, kdy má muž má prostor při sexu ženu laskat a mazlit.

Příjemnou polohou, která je vhodná především pro střední období těhotenství, kdy je již misionářská poloha nepohodlná, je poloha na koníčka. Žena sedí na muži tváří k němu. Tato poloha bývá příjemná pro oba partnery. Ženě umožňuje si určovat tempo a rychlost milování, muži je příjemná dominance ženy, která ho sama svými pohyby laská a zároveň si ji může prohlížet.

Velmi dobré je také vědět, kdy ji sex v těhotenství není bezpečný. Samozřejmě je vhodné při jakýchkoliv komplikacích zkonzultovat se svým lékařem zároveň i svůj sexuální život a vhodnost sexuálních poloh. V některých případech se sex nedoporučuje vůbec. Jde především o případy, kdy jste již dříve prodělala samovolný potrat nebo vám potrat hrozí tentokrát. Vaše předchozí těhotenství skončilo předčasným porodem, tzn. před 37 týdnem těhotenství, nebo jsou přítomny příznaky signalizující riziko předčasného porodu.

magazin.cz

Opatrnost a přerušení sexuálního života se doporučuje také v situaci, kdy se objevilo nevysvětlitelné vaginální krvácení, výtok nebo křeče, nastal odtok plodové vody, dochází k otevírání oslabeného děložního hrdla nebo v dalších specifických případech, například u vícečetného těhotenství. Pokud jde ale o zdravé těhotenství bez komplikací není důvod obávat se potratu, stejně tak jsou přehnané i obavy, že milování může plod poškodit. Přímo být dítě poškozeno nemůže. Je plně chráněno plodovými obaly naplněnými plodovou vodou a navíc je celé obklopeno silným děložním svalstvem. Děložní hrdlo je uzavřeno hustou slizovou zátkou, která znesnadňuje průnik infekce. Penis při pohlavním styku vůbec nepřichází do kontaktu s miminkem a ani nárazy, ke kterým při sexu dochází nemohou miminko ohrozit, jak se mylně některé nastávající maminky obávají.

Dalším z mýtů je ten, že orgasmus může sám o sobě spustit předčasný porod. Pravdou je, že orgasmus může způsobit děložní kontrakce. Ovšem tyto kontrakce jsou zcela odlišné od kontrakcí, které provázejí porod. Opět je tedy vhodné zopakovat, že v případě normálního těhotenství orgasmus nemůže vést k předčasnému porodu. Se sexuální aktivitou po porodu je to individuální, stejně jako je tomu v případě sexu v těhotenství. Ženské tělo potřebuje čas na odpočinek a ozdravení., většina lékařů doporučuje počkat minimálně šest týdnů po porodu, než se pár opět začne věnovat milostnému životu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5