Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Sex v zaměstnání raději ne

Zájem nadřízeného se nemusí omezovat pouze na pracovní povinnosti. Přestože vám jeho pozornost může lichotit, je dobré vědět, že vztahy na pracovišti málokdy končívají dobře...

Nevinné začátky
Atraktivní mladá žena a její nadřízený. Asistentka ředitele nemá mnoho možností, jak se bránit. Nejdříve může zkusit narážky ignorovat, na erotické vtipy nereagovat a nevhodným pohledům uhýbat. Tvářit se jako by nic vám však vydrží pouze do chvíle, než se váš šéf skutečně o něco pokusí. Letmé doteky, poplácání po zádech, pohlazení ruky... Stále je lze tolerovat, pokud vám nejsou vyloženě nepříjemné a jste schopní je vnímat jako projev uznání či přátelství. Projevy však mohou být razantnější.

Od sexuálního harašení k šikaně
Nakonec může incident vyvrcholit nejen konfliktem, ale i agresivitou či napadením. Nemá cenu si namlouvat, že vždy vše vyřeší okamžitý odchod. Mnohdy totiž ani okamžitý odchod není možný, nebo se k němu neodhodláme. Pak může začít mobbing ze strany zaměstnavatele. Nesmyslné úkoly, stresující deadliny, bezdůvodné telefonáty, kontrola, kritika.... Sexuální obtěžování často vystřídá pracovní šikana. Jediná možnost pak skutečně bývá zaměstnání opustit. Tím však zdaleka vše nekončí. Frustracemi se můžeme trápit ještě dlouho, když se nám nebude dařit sehnat nové zaměstnání, nebo se vyrovnat s tím, co jsme zažili.

magazin.cz

Kde jsou hranice?
O sexuálním obtěžování na pracovišti se sice hodně mluví, ale problém bývá často bagatelizován. Navíc hranici mezi vyjádřením sympatií a tím, co již lze nazvat jako obtěžování se sexuálním podtextem, vnímá každý jinak. Právní úprava je v tomto směru zcela nedostatečná, takže oběti podobného chování mají jen málo možností, jak se účinně bránit. Nejvíce ohrožené jsou rizikové skupiny žen na mateřské dovolené, svobodné matky či starší ženy, které potřebují nutně zaměstnání a nové by hledaly jen obtížně.

Nevyhýbá se ani mužům, ženy jsou však na tom hůře
Sexuální obtěžování se samozřejmě netýká jen žen. Podle dostupných údajů se u nás setkalo s obtěžováním 13 % žen a 4 % mužů. Ženy jsou ale v tomto směru zranitelnější ocitnou-li se jako slabší pohlaví v práci v pozici podřízené. Co dělat, jesliže jste se setkala s něčím podobným? Hlavně se problém nesnažte tajit. Ideální je obrátit se na vyšší nadřízené nebo personalistu. Pokud problém nebudou chtít řešit, zbývají odbory nebo inspektoráty práce. Na policii se obraťte v případě, že jednání vašeho nadřízeného bude naplňovat některou ze závažnějších forem jako je například pokus o znásilnění či omezování osobní svobody.

Nejde o ženy provokatérky
Zažitá představa, že ženy, které se stávají oběťmi obtěžování, provokují své okolí, je mylná. Často jde o velmi nenápadné ženy. Okolí pak má tendenci jejich stížnosti podceňovat a nebrat vážně. Jak se bránit? Zkuste si zapisovat jednotlivé útoky, zajistit svědky nebo použít diktafon. Pokud si o svém šéfovi promluvíte s kolegyní třeba zjistíte, že měla podobný problém taky. A rozhodnete-li se pro novou práci, už mu zbytečně nevyhrožujte, nemáte-li po ruce žádné důkazy. I bývalí nadřízení se umí ještě dobře mstít, veškeré kroky tedy podnikejte s rozvahou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1