Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nemůžete spát? Dejte si popcorn nebo preclík!

Spousta lidí má dnes potíže se spánkem. Příčin nespavosti je hned několik.

Stres, mnoho práce a povinností, zdravotní problémy – to vše dokáže zabránit vašemu klidnému spánku. Pokud se ještě navíc nezdravě stravujete, není divu, že nemůžete spát. Zkuste změnit svůj jídelníček! Některé potraviny vám zajistí klidný spánek. Zapomeňte ale na horké mléko před spaním, které je prý osvědčeným prostředkem pro dobré spaní. Sklenice mléka vám spíše dodá energii, něž aby vás uspalo. Spolehněte se raději na jiná jídla.

 

Popcorn

Nedokážete si představit večer bez dobrého filmu, u kterého uzobáváte popcorn? To jste na dobré cestě ke  klidnému, ničím nerušenému spánku! Ideální je prý sníst misku popcornu zhruba hodinu a půl před spaním. Vaše tělo pak začne produkovat hormon s názvem serotonin, který způsobuje uspokojení a vyvolává příjemné pocity. Popcorn, který konzumujete před spaním, by měl obsahovat minimum tuku. Ten s máslovou příchutí tedy nebude tou správnou volbou. Ten by totiž vstřebávání hormonu urychlil, a tak i pocit spokojenosti.

magazin.cz

 

Ovesná kaše

Odborníci doporučují doplnit ovesnou kaši ještě kousky banánu. Po tomto jídle se vám pak bude prý krásně spát. Ovesná kaše dokáže uklidnit, tedy odbourat stres, který by zabránil uvolnění hormonu melatoninu. A právě melatonin je zárukou klidného spánku. Ovesná kaše doplněná kousky banánu v našem těle produkci melatoninu zvyšuje.

 

Bílý jogurt

Bílý jogurt uklidňuje díky obsahu aminokyseliny s názvem arginin. Pokud jste tedy nervózní nebo ve stresu, dejte si večer před spaním bílý jogurt. Pokud si do něj ještě nasypete hrst ořechů, máte zaručenou klidnou noc. Ořechy jsou totiž zdrojem další látky, která odbourává stres, a to lysinu.

magazin.cz

 

Sezamová semínka

Sezamová semínka jsou zase zdrojem tryptofanu, tedy aminokyseliny, která je schopná navodit klidný a ničím nerušený spánek. Podle odborných studií prý stačí asi hodinu před spaním sníst hrst sezamových semínek, abyste si zajistili kvalitní spánek.

 

Preclíky

Preclíky mají jednu výhodu – nejsou na noc syté, a nezatěžují tak váš žaludek. Jejich mlsání před spaním tak není hříchem, neobsahují takřka žádné kalorie a sacharidy. Nemusíte se tedy vůbec bát toho, že byste přibrali na váze. A navíc po nich zaručeně usnete!

 

Sklenka vína

Večer před spaním už je většina z nás unavena, a tak je sklenka sklenička dobrého vína schopna otupit naše smysly tak, abychom se příjemně uvolnili. Podle vědců z Torontské univerzity je před spaním ideální právě jedna sklenka vína. Dvě skleničky už na náš spánek prý nebudou mít dobrý vliv. Malé množství vína ale dokáže zpomalit krevní oběh a zároveň tedy snížit krevní tlak. S ním klesne i tepová frekvence a vaše tělo je připraveno k odpočinku.

magazin.cz

 

 

Třešňový džus

Pokud máte rádi třešně, dejte si sklenku třešňového džusu zhruba hodinu před tím, než se uložíte ke spánku. Džus by však neměl být slazený, cukr by vám dodal příliš energie a možná byste pak byli vzhůru celou noc. V neslazeném třešňovém džusu jsou naopak obsaženy karbohydráty, díky nímž se v těle zvyšuje produkce serotoninu. Proto se vám bude po sklence třešňového džusu dobře spát.

 

Červená paprika

Podle výzkumu vědců z Alabamské univerzity vám klidný spánek zajistí také červená paprika. Spát se vám bude dobře díky vysokému obsahu vitaminu C, který takřka pozastaví produkci hormonu kortizolu, jednoho ze stresových hormonů. A právě červená paprika v sobě ukrývá nejvíce vitaminu C z veškerého ovoce a zeleniny.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!