Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nezáří vám zuby tak, jak byste si přáli?

Víte jak správně pečovat o své zuby, abyste se nepotýkali se zubním kazem? Možná není chyba na straně zubního kartáčku a pasty, ale ve vašem způsobu jejich používání.

Při nedokonalé nebo nepravidelné péči o zuby patří mezi běžné jevy nepříjemný zápach z úst, tvorba zubního povlaku, zánět dásní nebo zubní kaz.

 

Vyberte si správný kartáček

Na trhu je dnes velké množství zubních kartáčků, které jsou z hlediska designu přímo vyšperkované. Bohužel s praktickou stránkou už je to horší. Při volbě správného typu kartáčku je dobré obrátit se na dentální hygienistku nebo vašeho zubního lékaře, kteří doporučí konkrétní kartáček a vhodnou techniku na míru. Obecně se ale dá říci, že správný kartáček by měl mít délku hlavice pokrývající cca 2–2,5 zubu a vlákna by měla být středně měkká nebo měkká. Zubní pasta by měla obsahovat fluorid a hlavně by vám měla „chutnat“, abyste kvůli nepříjemné chuti nezkracovali dobu čištění zubů.

magazin.cz

 

Věnujte každému zubu dostatek času

Právě doba čištění je při ústní hygieně základem. Lidé ji dost často zkracují, protože mají pocit, že ztrácejí čas. Pokud je to i váš případ, používejte menší množství pasty a čistěte si zuby například u televize. Důležité je zabývat se všemi partiemi dostatečně dlouho a neodbývat zadní část chrupu. Po vyčištění si pro kontrolu zkuste přejet zuby jazykem. Měly by být hladké, bez povlaku. Snadnou pomůckou je počítání a to konkrétně do sedmi. Počítejte tak při čištění každé plošky zubů.

 

Správná technika čištění

Kromě času, který čištění zubů věnujete, je velmi důležitá i technika. Vhodnou techniku doporučí odborník podle stavu chrupu a možností pacienta. Obecně řečeno jsou nejlepšími metodami stírací a vibrační. Mnohem méně pak metoda kroužků (je tolerována jen u dětí). Každému zubu je třeba se věnovat opakovaně a žádný nevynechat.

magazin.cz

 

Dbejte i na mezizubní prostory

Plošky zubů jsou prvním krokem, druhým jsou mezizubní prostory. Ty stačí čistit jen večer před spaním, ale o to pečlivěji. Správné je k tomu používat mezizubní kartáčky a zubní nit. Není snad ani potřeba dodávat, že zubní nit je vhodná pouze na jednorázové použití, zatímco kartáček je třeba vyměnit až za dva, tři měsíce. Pokud jsou ale vlákna roztřepená nebo zohýbaná či po prodělaném přenosném onemocnění i dříve.

 

Používejte kvalitní ústní vodu

Mechanické odstraňování zubního povlaku nikdy není perfektní. Zubní kartáček nebo dentální nit se ne vždy dostanou do všech záhybů chrupu a bakterie se navíc nacházejí v celé ústní dutině. Pomocníkem v této situaci je účinná ústní voda, která je ideálním završením důkladné každodenní péče. Budete-li se držet všech pěti rad kvalitní ústní hygieny, budou vaše ústa zářit s každým úsměvem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1