Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Aby vám to lépe myslelo

Přemýšlet musíme u všeho, co děláme, jenom tak můžeme dosáhnout dobrých výsledků a úspěchu. Čas od času se ale může stát, že potřebujeme naše myšlení dostat zpět do dobré kondice, která jakoby se ztratila.

Mnoho lidí se snaží udržet své tělo v dobré kondici. Přitom však všichni často zapomínáme, že i náš mozek by se měl udržovat v kondici. A přitom to nutně nemusí představovat mnoho práce a snažení. Následující tipy jsou jednoduché, zvládne je opravdu každý, a navíc jsou vyzkoušené, takže by měly fungovat.

 

Žvýkání

Na veřejnosti a ve společnosti není vhodné mít v ústech žvýkačku a nestále ji přežvykovat nebo si s ní v ústech hrát. Pokud na to ale zapomeneme a budeme se věnovat jen samotnému žvýkání, má tato činnost třeba pozitivní vliv na spalování tuků, což není zas tak špatné, že? Kromě tohoto účinku by mělo mít žvýkání i dobrý vliv na kondici našeho mozku. Alespoň vědci z Northumbrie University tvrdí, že prosté žvýkání žvýkačky dokáže zlepšit paměť o 25 procent. Podle těchto odborníků totiž žvýkání žvýkačky zvyšuje tepovou frekvenci srdce, zároveň také průtok kyslíku v mozku.

 

magazin.cz

 

Alkohol s mírou

Pokud chcete být chytří, musíte pít alkohol pouze s mírou. Nadměrná konzumace alkoholu totiž nezpůsobuje pouze jednorázová okna po divokých večírcích, ale dokáže také ovlivnit kondici našeho myšlení. A to bohužel negativně. Podle výsledků vědeckých bádání ovlivňuje alkohol zejména jedince ve věku pod 25 let. V tomto období je totiž lidský mozek stále ještě ve stadiu růstu a vývoje. Alkohol pak více působí na ženy než muže. Obecně alkohol ničí mozkové buňky a zpomaluje schopnost rychlého úsudku.

 

Smích v těhotenství

Celá řada těhotných žen pozoruje, že má potíže s myšlením a přemýšlením. To mají na svědomí hormonální výkyvy. Ovšem s tímto problémem (tedy s myšlením) mohou ženy v těhotenství něco dělat. Edinburghský neurolog Della Sala totiž přišel s tím, že smích v těhotenství je výbornou prevencí proti úzkosti, zapomínání a apatii. Dobrá nálada a úsměv na rtech jsou tedy zbraněmi v boji se špatnou pamětí v období těhotenství.

 

Zdravé tuky

Zdravé tuky jsou důležité pro dobré myšlení. Ve vašem jídelníčku by tedy neměly chybět zdroje omega-3 mastných kyselin. Pokud chcete být chytří, jezte tedy hlavně ryby. Ty jsou na tyty zdraví prospěšné tuky bohaté. Mozkové buňky se také aktivují při přísunu olivového oleje či tuků obsažených v oříškách. K tomu přidejte ještě ovoce, které náš organismus umí dlouhodobě hydratovat, což náš mozek ocení.

 

Zapomeňte na cigarety

Každý ví, že kouření způsobuje zdravotní problémy, rakovinu plic a dlouhou, bolestivou smrt. Kromě toho však vědci přišli s dalším zjištěním. Ze zkoumané skupiny lidí starších čtyřiceti let dopadli kuřáci intelektuálně hůře než nekuřáci. Pokud svůj mozek tedy chcete udržet v kondici, na cigarety zapomeňte.

 

magazin.cz

 

Procházky

Procházky jsou zdravé, i pro váš mozek. Pokud za týden nachodíte deset kilometrů a více, předcházíte tak vzniku Alzheimerovy choroby. Dokázala to Rebecca Wood z Výzkumného ústavu pro Alzheimerovu chorobu. Podle ní je procházka tou nejlepší prevencí.

 

Přátelé

Podle výzkumů čas strávený v dobré společnosti s přáteli snižuje riziko vzniku demence takřka o čtyřicet procent.

 

Meditace

Meditujte a naučte se hluboké dýchání do bránice. To vysoce překysličí mozkovou kůru a tím se stane vaše myšlení efektivnější. Vyzkoušejte tedy relaxační a dechová cvičení a sami si možná všimnete toho, že se vám myšlení zlepší.

 

magazin.cz

 

Hlavolamy

Nejrůznější hlavolamy a rébusy či další tvůrčí úkoly donutí vaší mysl ke zvýšení aktivity. Také si tímto způsobem můžete udržet kreativní myšlení.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!