Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zatočte s bolestí hlavy

A to bez léků! Ano, nepříjemné bolesti hlavy se můžete zbavit i bez přípravků z lékárny.

Bolest hlavy dokáže člověka pěkně potrápit. Těžko se pak můžeme na něco soustředit a nejraději bychom bolest třeba zaspali, ale to mnohdy také ani nejde. A často ani prášky nezabírají. S bolestí hlavy však můžete skoncovat i bez léků. Podívejte se jak.

magazin.cz

 

Nechte oči zavřené

Bolest hlavy často vznikne v důsledku stresu a napětí. Tomu se však v dnešní době jenom těžko vyhneme. Pokud vás rozbolela hlava, ať už ze stresu, vyčerpání nebo se jedná o migrénu, zkuste se jí zbavit krátkou relaxací dříve, než sáhnete po prášku. Jestli můžete, lehněte si na záda, zavřete oči a na nic nemyslete. Ticho, tma a klid vám jistě pomohou. Lépe se totiž uvolníte a bolest hlavy se pomalu vytratí.

 

Pitný režim

Dehydratace, to je další důvod toho, že nás začne bolet hlava. Přitom tomu lze snadno předejít. Stačí jenom dbát na pitný režim. Pokud totiž dojde k dehydrataci, zpomalí se průtok krve tepnami a tepénkami v mozku. Tak dochází i k podráždění nervové soustavy a začne nás nepříjemně bolet hlava. Okamžitě zvyšte příjem tekutin, když se vám to stane. Myslete na to, že za den ne optimální abyste vypili alespoň dva litry tekutin. A do toho se nezapočítává třeba káva a alkohol.

 

magazin.cz

 

Masáž

Jakousi první pomoc při náhlých bolestech hlavy může představovat jednoduchá masáž. Již když cítíte, že se bolest pomalu blíží, dejte palec jedné ruky na kořen nosu a jemně zatlačte. Pokud už se bolest projevila naplno, prsty obou rukou přiložte ke spánkům, jemně přitlačte a pomalu provádějte prsty krouživý pohyb. Bolest by měla za chvíli zmizet.

 

Teplo a chlad

Jakmile už se objeví jemný náznak toho, že vás brzy začne pořádně bolet hlava, přiložte si na zátylek teplý obklad. Pokud teplo špatně snášíte, můžete si na čelo přiložit naopak studený obklad. Obojí bude fungovat stejně. Během chvíle se zmírní pulzování ve spáncích a hned se také dostaví úleva od úporné bolesti.

 

magazin.cz

 

Sex

V případě bolesti hlavy můžete zkusit spojit příjemné s užitečným. Vsaďte na sex. Během této příjemné a oblíbené činnosti se uvolňují do těla látky zvané endorfiny, tedy takzvané hormony štěstí. A tyto látky pak spolu s hormonem oxytocinem působí proti bolesti. Ovšem při silných migrénách bude mít sex spíše negativní účinek. V tom případě je lepší klid, než abyste v těle rozproudili krev. 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!