Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zázrak zvaný Aloe Vera

Aloe Vera by se dala nazvat zázračnou rostlinou díky širokému využití v oblasti zdravotnictví i kosmetiky.

Pozitivních účinků Aloe Vera na lidské zdraví si všimli již lidé před tisíci lety. Obyvatelé starověkého Egypta tuto rostlinu nazývali krví bohů, staří Mayové ji zase označovali jako pramen věčného mládí. Ještě dnes můžete slyšet, že se o Aloe Vera mluví jako o mlčící léčitelce. Všechna tato označení rostliny nevznikla nadarmo. Její účinky jsou totiž zázračné.

Název rostliny pochází z arabského slova alloeh, což se překládá jako zářivá hořká látka, a z latinského termínu vera, které v překladu znamená pravda. Aloe Vera je pro své účinky využívána v potravinářství, kosmetice, zdravotnictví i domácím lékařství.

 

magazin.cz

 

Tajemství léčivého zázraku je ukryto v čirém gelu, který najdeme uvnitř listů rostliny. Tento gel je bohatý na celou řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy A a C, minerály, aminokyseliny, mastné kyseliny, steroly, enzymy či specifické polysacharidy. Pokud se všechny tyto látky spojí dohromady, mají výborné detoxikační účinky, urychlují hojení ran či kožních problémů (jako je ekzém nebo vyrážka), pomáhají při problémech s trávením, omlazují pokožku a snižují hladinu cukru v krvi.

Účinků Aloe Vera můžeme využívat v nejrůznějších formách. Tak třeba na detoxikaci organismu je nejlepší užívat tablety či kapsle s výtažkem z rostliny. Tímto způsobem si dokážete i zlepšit imunitní systém, proto je užívání potravinových doplňků s Aloe Vera doporučeno hlavně v chladném období roku.

magazin.cz

 

Výborné jsou také stoprocentní šťávy, které pomohou zklidnit zažívání, zmírnit pocity nadýmání, odstranit nechutenství, zácpu či průjem. Šťáva je i výborným prostředkem pro naši pleť. Použijte jí jako pleťové tonikum, které je vhodné na akné, popáleniny i drobné povrchové ranky. Takové tonikum výborně zklidňuje podrážděnou pokožku.

Není tedy divu, že Aloe Vera nalezla své uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Výrobci kosmetiky ji přidávají třeba do krémů nebo odličovacích přípravků. Aloe Vera dokáže podpořit tvorbu kolagenu, a proto zabraňuje vzniku vrásek. Rostlina má i protizánětlivé účinky, a je tak vhodným pomocníkem pro jedince s citlivou pokožkou. Zabraňuje totiž podráždění či zarudnutí pleti.

 

Vědecké studie dokazují, že pokud ženy každý den konzumují jednu čajovou lžičku Aloe Vera, výrazně se jim zlepší kvalita pokožky. Rostlina dále zabraňuje vypadávání vlasů, protože pronikne až do hloubky vlasového vlákna a pak podobně jako keratin dodá vlasům sílu a pružnost. Na trhu dnes najdete hned několik vlasových přípravků s obsahem Aloe Vera.

magazin.cz

 

Co všechno dokáže Aloe Vera:

• Aloe Vera dokáže urychlit hojení povrchových ran, popálenin, vyrážky i bodnutí hmyzem. Také zmírňuje otoky.

• Výborné účinky se projeví i v boji proti mykózám.

• Rostliny pomůže při trávicích obtížích a potravinových alergiích. Odstraňuje zácpu, průjem i nadýmání.

• Má také skvělé detoxikační účinky a posiluje imunitní systém.

• Aloe Vera se uplatní i v boji s afty, opary a akné.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!