Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak si nevědomě snižujeme imunitu

V době chřipek a nachlazení asi každý více dbá na hygienické zásady, aby byl zdravý. Proto si myjete ruce tak často, jak jen můžete a od nemocných lidí si raději držíte odstup. I přesto však nakonec onemocníte i vy.

Imunitu si nevědomě můžete snížit, i když jenom vyjdete z domu. Stačí, pokud je znečištěný vzduch. A v zimním období je vzduch plný všemožných škodlivin, které jsou pohromou pro náš imunitní systém. Z vědeckých studií totiž vyplývá, že škodlivé látky obsažené ve znečištěném vzduchu mohou ničit buňky, které nezbytně potřebujeme pro boj s nemocí. Lékaři proto doporučují, aby si lidé žijící ve velkých městech pořídili domů raději čističku vzduchu.

magazin.cz

 

Sedíte většinu dne? Tak to na tom váš imunitní systém pravděpodobně také nebude moc dobře. Sedavé zaměstnání vám může přinést zdravotní problémy. Pokud většinu dne prosedíte, zpomaluje se metabolismus. Vaše tělo pak absorbuje látky posilující imunitní systém mnohem pomaleji než obvykle. Tomu však můžete zabránit. Každé dvě hodiny vstaňte a trochu se protáhněte. Stačí pět minut. Svaly se hned prohřejí a metabolismus se nastartuje.

Víte, že vliv na imunitu může mít i špatná kosmetika? Kosmetiku se vyplatí obzvláště pečlivě vybírat, vždyť ji používáte většinou každodenně. Pozorně si čtěte složení kosmetických výrobků. V některých z nich jsou totiž obsaženy umělé složky (např. sulfáty), a na ty naše pokožka není zvyklá. A stejně tak jsou tyto látky cizí pro lidský imunitní systém. Proto jsou nejlepší přírodní kosmetické přípravky.

Holdujete nezdravým jídlům? Pak se nedivte, že máte sníženou imunitu. Vašemu imunitnímu systému kromě jídel z fast foodů nebo sladkostí nesvědčí bohužel ani bílé pečivo. V nich jsou totiž obsaženy látky, které v lidském těle ničí T-lymfocity a B-lymfocity. A právě tyto buňky potřebujeme pro vyšší účinnost našeho imunitního systému. Zařaďte proto do svého jídelníčku něco zdravého.

magazin.cz

 

Povinnosti se na vás valí ze všech stran a vy si neodpočinete? To je špatně. Nedostatek spánku je dalším z faktorů, které snižují imunitu. Bohužel je v dnešní době spánek podceňovaná záležitost. Pokud člověk dostatečně nespí, nevytvoří si tělo hormon zvaný melatonin. Pak dojde k omezení tvoření bílých krvinek, které však potřebujeme pro boj s případnou infekcí. A proto se vyplatí dopřát si každý den kvalitní a ničím nerušený spánek.

Jak se říká, všeho moc škodí. Proto není pro lidské tělo vhodné velké množství bílkovin získávaných z potravin. V omezeném množství bychom měli přijímat hlavně bílkoviny z masa. Mnoho bílkovin v našem těle má pak na svědomí urychlení stárnutí buněk a oslabení imunitního systému. Pamatujte tedy na to, že byste měli mít vyvážený jídelníček.

Samota vaší imunitě také moc nepřidá. Pokud je člověk osamělý, bývá také mnohdy ve stresu, což úzce souvisí s oslabeným imunitním systémem. Už proto byste měli trávit čas s přáteli či rodinou. Vědci dokázali, že lidé, kteří nejsou často osamělí, jsou odolnější proti nemocem.

magazin.cz

 

Dalším faktorem oslabujícím imunitu je stres. Dlouhodobý stres v lidském těle totiž naruší hormonální rovnováhu. A imunitní systém přestane rychle reagovat na vlivy z okolí. Občas tedy není na škodu trochu zvolnit. Vyhnete se nejen onemocnění, ale i celkovému vyčerpání organismu.

Málo pohybu také souvisí s oslabenou imunitou. Pohyb je prospěšný nejen pro vaši postavu, ale i pro imunitní systém. Nejlepší je jóga. Toto cvičení dokáže stimulovat krevní oběh, upravit zažívání či odstranit stres. A to prospěje i imunitě.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!