Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zapomeňte na hladovění!

Myslíte si, že je nemožné, abyste si na jídle pochutnali, ale zároveň zůstali štíhlí? Tak to se mýlíte! Existují potraviny, které vám mohou pomoci hubnout, a zároveň si na nich pochutnáte.

Sýr cottage

Pokud si dopřejete celozrnné pečivo se sýrem cottage, nebudete mít dlouhou dobu hlad. V tomto sýru jsou totiž obsaženy syrovátkové bílkoviny. Ty způsobují uvolnění hormonů, které vyšlou mozku informaci, že už jste najedení.

 

Avokádo

I přesto, že je avokádo z 83 procent tvořeno tukem, skvěle se uplatní při hubnutí. V avokádu se totiž nachází zdraví prospěšné mono-nenasycené tuky a esenciální mastné kyseliny. A ty tělu pomáhají metabolizovat ostatní tuky.

magazin.cz

 

Vejce

Ve vejcích jsou přítomny bílkoviny, které nám na delší dobu způsobí pocit sytosti. Vejce nám také mohou pomoci vyrovnat hladinu sacharidů, protože zabrání výkyvům hladiny inzulínu. Rázem zmizí chuť na sladké a objeví se energie.

 

Krůtí maso

Krůtí maso je bohaté na leucin, což je aminokyselina, která udržuje v pořádku svalovou hmotu. A udržení svalů v kondici je při hubnutí důležité. Zvýší se tak metabolismus a vaše tělo při pohybu spálí více kalorií.

 

Luštěniny

Luštěniny představují velmi vydatnou potravinu s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vlákniny. Při hubnutí tak mohou být užitečným pomocníkem.

 

Ovesné vločky

Snídáte rádi ovesné vločky? To vás jistě potěší zpráva, že vám tato snídaně pomůže vykouzlit štíhlou postavu. V ovesných vločkách najdeme rozpustné vlákniny, které dokáží zpomalit trávení a také stabilizují hladinu cukru v krvi. Také vám taková snídaně dodá energii a rázem zmizí i hlad během dopoledne.

magazin.cz

 

Jablka

Místo sladkostí si dejte během dne raději jablko. Slupka tohoto plodu je bohatá na rozpustnou vlákninu zvanou pektin, která dokáže zpomalit proces trávení. Vy tak budete mít delší dobu pocit sytosti.

 

Ořechy

Ořechy jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a zdraví prospěšné tuky, které jsou schopny udržet stálou hladinu cukru v krvi. Díky tomu budeme syti delší dobu. To však neplatí u ořechů solených či pražených.

 

Losos

Mastné kyseliny přítomné v této rybě zpomalují proces stárnutí. Esenciální mastné kyseliny mají tu skvělou vlastnost, že našemu tělu umožňují spalovat rychleji škodlivé tuky. Tím nás ochraňují i před vznikem některých chorob.

 

Brokolice

Brokolice představuje zdroj vápníku a vitaminu C. Má málo kalorií, zato obsahuje tzv. fotochemikálie, látky posilující imunitní systém a chránící proti vzniku rakoviny.

magazin.cz

 

Bobule

Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, maliny nebo třeba jahody jsou rozhodně lepší volbou než přeslazené bonbony. Obsahují velké množství karotenoidů, což je přírodní ochrana proti rakovině. Také jsou bohaté na pektin, který v našem těle způsobí pocit sytosti.

 

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje polyfenoly, které mají schopnost stimulovat termogenezi, a tak urychlují metabolismus. Zelený čaj je dále bohatý na antioxidanty, což má za následek zdravý vzhled pokožky, zvýšení obranyschopnosti a odolnost vůči působení volných radikálů.

 

Voda

Voda je velmi nezbytná pro hydrataci, a to těla i pleti. Nezbytně ji potřebujeme i pro zdravé vylučování škodlivých látek z těla. Odborníci také přišli na to, že často si lidé myslí, že mají hlad, i když ve skutečnosti mají žízeň. Sáhněte proto někdy nejprve po sklenici vody, než půjdete prohledávat lednici.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!